Intervjuer
Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.
Hälsingland gick starkt fram under torsdagens uppspelningar för zornmärket, som ägde rum i kulturskolans i Östersund utmärkta lokaler. Hela tre ny riksspelmän på hälsingelåtar utsågs. En av dem är Jenny Jonsson från Järvsö.
På zornmärkesuppspelningarnas tredje dag utsågs hela fem riksspelmän – alla på fiol. Martin Köhler från Huddinge fick silver för sitt spel av hälsingelåtar och kan hädanefter kalla sig riksspelman.
- Folkmusiken känns som en del av mig, säger Martin.
Evelina Eriksson blev familjens tredje riksspelman, på ångermanländska låtar.
Det var först när han blev tillfrågad att representera Ångermanland vid framtagningen av ett nytt häfte med allspelslåtar från hela Sverige som Karl-Johan Gidlund från Örnsköldsvik började fundera på att spela upp för zornmärket. “Du har ju traditionen” sa de till mig, säger Karl-Johan. Och nu står han där, den nye riksspelmannen, och skiner ikapp med solen. “Det är klart att man är stolt!”
Zornjuryn fick höra många olika instrument under den första uppspelningsdagen i Östersund. Det var fioler, durspel, säckpipor, härjedalspipor och olika typer av nyckelharpor. Och så kom Jakob Fries resande från Motala med en traversflöjt i bagaget, och spelade till sig ett diplom.
På zornmärkesuppspelningarnas andra dag blev Henrik Wikström från Brunflo utsedd till riksspelman av zornjuryn. På senare tid har han ägnat sig mycket åt musiken från Sydjämtland, där han är uppväxt.
Jon Samuel Lundström, bosatt i Ludvigsborg, Hörby, Skåne, blev den förste riksspelmannen att utses under zornveckan i Östersund. Även om Jon Samuel numera är bosatt i Skåne reser han ofta till Norrbotten för att träffa släktingar och för att spela med kamrater och elever.