Nominera till Guldmärket

Lasse BertilssonZornmärkesuppspelningarnas andra dag bjöd också på en riklig skörd av utmärkelser. Det var dock bara en som var av ädel valör, och den tilldelades Lars-Ove "Lasse" Bertilsson från Bollnäs, som får zornmärket i silver efter att ha spelat ur sin repertoar av låtar av Eric Öst och Jon-Erik Hall för zornjuryn.

Lars-Ove är uppväxt i Alfta med folkmusik omkring sig. Pappa spelade dragspel och var kusin med Mauritz Callmyr, som ledde spelmanslaget i Alfta och skulle bli Lars-Oves fiollärare. Med spelmanslaget var han ute på spelmansstämmor och andra spelningar, främst i Hälsingland. Tillsammans med brodern Per-Olov, som spelade dragspel, upptäckte han tidigt östrepertoaren med sina ekvilibristiska löpningar och svåra tonarter.

Så småningom utbildade sig Lars-Ove till fiolpedagog, och arbetar sedan många år tillbaka med ungdomar i kulturskolan i Bollnäs kommun. Han undervisar enligt suzukimetoden och varvar klassisk repertoar med folkmusik. Förutom orkestrar med klassisk musik har kulturskolan två nivåer med ungdomsspelmanslag.

- Vi har kö på fiol, säger Lars-Ove, och berättar att det går bra med påfyllningen till spelmanslagen. 

Lars-Ove och hans bror har varit ute mycket och spelat på olika scener. Det har varit mycket östlåtar, som mera lämpar sig för estraden än dansgolvet, men också dansmusik, till exempel med gammeldansbandet Bollebandet på 70-talet. Lite senare blev det mer populärt med dansbandsmusik, och då plockade Lars-Ove fram saxofonen att spela på. Nu är det mest fiol igen.

Nu försöker han hålla östtraditionen levande genom att sprida låtarna på kurser, i kulturskolan och genom spelningar i olika sammanhang. Genom samarbeten i nätverk för suzukipedagoger har han sett till att östlåtarna hittat till flera platser i USA. Lars-Ove har också varit spelledare för Bollnäsbygdens spelmanslag, tillsammans med Mauritz Callmyr.

Att spela upp för Zornmärket har liksom inte riktigt blivit av förrän nu, och genom dagens utnämning till riksspelman känner Lars-Ove att repertoaren efter Jon-Erik och Eric Öst är mer accepterad som folkmusik.

Anders Ewaldz
0704 56 21 66