Nominera till Guldmärket

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (måndag) blev två silvermärke, ett bronsmärke och tre diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 15.00

Klicka för högre upplösningMaria Jonsson, Falun, spelade upp med låtar från Västerbotten på fiol för Zornmärkesjuryn i dag (måndag). Hon belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman. Maria spelar främst traditionell folkmusik från Västerbotten men spelar gärna också låtar från Dalarna m.fl.

Maria startade sitt fiolspelande vid nio års ålder och har gått kommunal musikskola i Skellefteå. Maria har en far och en storasyster som spelar folkmusik med henne så ofta det fanns tid. Hon blev värvad att spela för folkdanslaget vid 12 års ålder. Folkmusiken från Västerbotten har funnits med hela tiden och blir bara bättre och bättre.

Ett stort steg var när hon som 16 åring var på spelmansstämma i Burträsk därefter blev det i stort sett bara folkmusik. Maria har varit spelledare i spelmanslag och hon deltidsundervisar på Musikkonservatoriet i Falun. Nu är hon frilands musiker i en barnföreställning ”Långt bort i skogen” som turnerar i hela Sverige.

Mycket spel till polska och gammaldans har det blivit genom åren. Repertoaren är i huvudsak låtar från Västerbotten och Dalarna. Hon spelar ganska mycket tillsammans med Daniel Pettersson. Spel till dans är viktigt för Maria.

Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bland annat att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt föra vidare och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän.

Zornmärkesnämnden

Ulf H Svensson
070-3300138