Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Victoria och Jonathan Dyer är frilansmusiker på heltid och spelar mycket på medeltidstillställningar på olika slott över hela England, och lite i Wales och Skottland också. Men det är folkmusiken som ligger dem närmast om hjärtat.

 

 

Hemma i England spelar Victoria mycket på sin kromatiska nyckelharpa, både engelskt och svenskt, och hon organiserar kurser i nyckelharpospel med inbjudna instruktörer. Dessutom spelar hon olika sorters säckpipor, både svensk och engelsk, och det som kallas scottish smallpipes. Ingen av dem är så ljudstarka som the Great Highland Bagpipe, som är mest känd för allmänheten, utan de passar utmärkt i mindre sammanhang tillsammans med andra instrument. 

Jonathan alternerar mellan gitarr, mandola, dragspel, sång och piano, och fick för ett par år sedan tag på ett kohorn, som han nu spelat upp för Zornjuryn med och fått diplom.

- Det är ett så häftigt ljud i kohornet, säger Jonathan, som också har ett förflutet som trumpetare.

Med rötterna i Jönköping och en syster i Stockholm finns det flera skäl för Victoria att komma till Sverige, men det måste planeras i god tid och passas in mellan alla hennes och Jonathans spelningar på hemmaplan. I år har de valt att åka till det vackra Korrö, där det, parallellt med Korröfestivalen, pågår uppspelningar för Zornmärket. Victoria har spelat till sig ett märke i brons på sin svenska säckpipa.

På lördag delas alla utmärkelser ut och vi får höra de nya riksspelmän, som utsetts under veckan. Dessutom avslöjas årets mottagare av Zornmärket i guld.

Zornmärkesnämnden

Anders Ewaldz

0721 78 76 05