Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt på Korrö i Linneryd. Resultatet vid dagens uppspelning (måndag) blev ett silvermärke, två bronsmärken och ett diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Korröfestivalen lördag den 25 juli klockan 16.00 

Christina Lundqvist, Karlstad, spelade upp för Zornmärkesjuryn i dag (måndag). Hon belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman. Christina växte upp i Sunnemo där familjen fortfarande har ett hus. Farfadern var spelman och det var mycket tack vare honom som Christina började på kommunala musikskolan i Hagfors. Först var det fiol och piano som gällde, sedan tyckte hon att dragspel verkade kul och ville pröva, därefter blev det mer och mer durspel. I ungdomsåren spela ide hon i flera spelmanslag tillsammans med många ungdomar. Vi hade jätteroligt och åkte på stämmor tillsammans. I 20-årsåldern blev Christina medlem i Birgerssons damorkester och de håller ihop fortfarande. 

Hon hade funderingar på att satsa fullt ut på musiken men så blev det studier i ekonomi. Christina bestämde sig för att ha musiken som ventil, att bara ha kul med den. Eftersom Birgerssons hade runt hundra spelningar per år kunde hon finansiera studierna genom musiken. Av naturliga skäl blir det numera färre spelningar. Christina är egen företagare som sysslar med styrelsearbete.

 Christina Spelar i: Dalenskaperna, Birgerssons damorkester och en norsk durspelstrio med flera grupper.

Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bland annat att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt föra vidare och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän.

Zornmärkesnämnden

Ulf H Svensson

0703 300 138