Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning
Foto: Maria ten Wolde

Aktiva Malmöfolkmusikern Anna-Karin Andersson har spelat till sig ett silvermärke i Lund och hoppas på ännu mer spel till dans.

Undervisning, frilansande, jambesök, spel till dans är fyra aspekter av folkmusicerandet som kännetecknar Anna-Karin Andersson. Vid uppspelningarna i Lund fokuserade hon på låtar som hon tycker om att spela till dans.  

Hade du någon speciell tanke med låtvalet vid uppspelningen? 

”Jag valde låtar som jag älskar, och som jag tycker om att spela till dans. Under själva uppspelet föreställde jag mig att jag spelade till ett virvlande dansgolv. Det är ju där musiken hör hemma!” 

Anna-Karin tycker att traditionen kring att spela upp är ett fint sätt att lyfta fram folkmusiker och olika spelsätt. Och för folkmusiker emellan att lyfta varandra. Ett sätt att peppa varandra att fortsätta att spela och utvecklas. 

Från klassisk fiol på musikskolan som liten till folkmusik i tonåren och så småningom med allt större nyfikenhet på den småländska spelmanstraditionen. Så började det som sedan blev en musikalisk resa från Bollnäs och Malungs folkhögskolor till Världsmusikprogrammet i Göteborg och vidare med stor passion för norsk folkmusik på hardangerfela. 

Anna-Karin, som kommer från Gislaved i Småland bor idag i Malmö och jobbar som frilansmusiker och fiollärare. Just nu är hon aktuell med debutsoloalbumet ”Gränsland” som släpptes i april. På fiol och hardangerfela spelas där norsk och svensk folkmusik samt egna kompositioner. 

”Jag spelar också i duon ulvAkarin tillsammans med Jens Ulvsand. Utöver frilansandet så håller jag låtkurser och workshops i gränsmusik samt undervisar på Skurups folkhögskola på folkmusiklinjen.” 

 

Zornmärkesnämnden
Andreas Svensson
076 893 43 38