Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Hälsingland gick starkt fram under torsdagens uppspelningar för zornmärket, som ägde rum i kulturskolans i Östersund utmärkta lokaler. Hela tre ny riksspelmän på hälsingelåtar utsågs. En av dem är Jenny Jonsson från Järvsö.

Jenny andas och lever folkmusik. Ända sedan hon började spela fiol har hon varvat lektioner för en klassisk lärare, för att få in tekniken, med folkmusik, för spellusten och svänget. Med Eiwor Kjellberg som eldjäl, lärare och inspiratör i Låtverksta’n och Stallet i Järvsö var det svårt att inte låta sig ryckas med. Och Jenny gick in med hull och hår. Förutom att spela med ungdomarna var hon förstås med på Järvsö spelmanslag träffar en gång i veckan.

Så småningom togs hon ut till Gävleborgs Ungdoms Folkband (GUF), där hon fick möjlighet att träffa och spela med ungdomar från hela länet under ett års tid. Det var väldigt inspirerande och utvecklande, och en chans att träffa andra unga drivna spelmän.

Sedan ett år tillbaka har Jenny studerat på Folk- och världsmusikprogrammet i Göteborg, där hon trivs väldigt bra.

- Det är roligt att få prova på allt, säger Jenny, och syftar på att programmet i Göteborg inte fokuserar på enbart svensk folkmusik. Sedan är Göteborg en jättetrevlig stad att bo i.

Jenny har länge haft sikte på zornmärket. Åtminstone sedan hon som trettonåring spelade på prinsessan Madeleines bröllop och av en journalist fick frågan om vad hon ville bli när hon blev stor. Svaret kom fort, och nu kan hon kalla sig det som hon svarade på frågan:

- Riksspelman.

Nu blir det fortsatta studier för Jenny i Göteborg, och hälsingelåtarna kommer hon att arbeta vidare med. En av favoritsysselsättningarna är att dyka ner i Svenskt Visarkivs fantastiska samlingar av inspelningar och noteringar.

Zornmärkesnämnden
2021-08-05
Anders Ewaldz
0704 56 21 66