Nominera till Guldmärket

Durspelarna är relativt ovanliga bland riksspelmännens skara. I Zornmärkesnämndens listor fanns fram till idag bara tolv stycken - alla män. Men idag kunde ytterligare ett namn läggas till listan: Alice Fors Jansson, bördig från Norrbotten, men bosatt i Grillby i Uppland. Därmed har vi fått vår första kvinnliga riksspelman på durspel.

 

Alice har spelat dragspel sedan sex års ålder, då hon började spela med Farfar, en trappa upp i huset. Då var det pianodragspel som gällde. Det spelades mycket dragspel på radio, men det var när hon fick höra folkmusik som hon kände att musiken gick rakt in i hjärtat och hon var fast. I Trögds Spelmanslag i Enköping fick hon spelkamrater, repertoar och koll på alla spelmansstämmor runt omkring.

 

Under en sjukdomsperiod började hon spela på durspel, som är ett mindre och inte lika tungt och fysiskt krävande instrument. Dessutom upplevde Alice att det var ännu roligare att spela durspel.

- Man blir så glad av att spela durspel, säger hon.

Som bäst tycker Alice att det går när hon spelar till dans, att forma musiken så att den blir behaglig att dansa till. Därför tog hon till dagens uppspelning med sig två danspar, som faktiskt valt Alice för att hon spelar så bra till dans. Detta gjorde att hon kunde fokusera på att spela så bra som möjligt till dansen, utan att behöva tänka på juryn. Denna strategi slog uppenbarligen väl ut. På lördag kan Alice Fors Jansson komma tillbaka till Tensta bygdegård och hämta sitt silvermärke och höra juryns motivering.