Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Vid årets riksspelmansstämma den 19 juni i den uppländska kyrkbyn Tensta delades det hedervärda spelmansmärket i guld ut till Sonia Sahlström, Uppsala och Peter ”Puma” Hedlund, Vallsta. Denna utmärkelse delas ut till synnerligen framstående mästerspelmän av Zornmärkesjuryn inom Svenska Folkdansringen.

Sonia är spelman i fjärde generationen av den bekanta spelmanssläkten Sahlström. Hennes far Eric var den som väckte nyckelharpan till nytt liv. Han var en skicklig spelman, genial konstruktör och instrumentbyggare. I hans fotspår har Sonia gått sedan hon var liten och fick de första lektionerna på både nyckelharpa och fiol som sen har kommit att bli hennes huvudinstrument. Hon är idag verksam som pedagog på Kulturskola och vid Folkmusikinstitutet i Tobo.

Den andra guldmärkesmottagaren Peter Hedlund också han i dryga 50 årsåldern fick sin inspiration att börja spela nyckelharpa av Eric Sahlström. Peter var då i tonåren och har under åren hunnit möta och lära av många legendariska uppländska traditionsbärare. Sedan länge är Peter spelman på heltid. Under en följd av år var han aktiv i gruppen ”Norrtelje Elitkapell” men turnerar numera mest som solist.

I samband med 100 årsfirandet av den första riksspelmansstämman på Skansen som äger rum 6-8 augusti kommer man att kunna höra dessa spelmän vid en särskild guldkonsert i Seglora kyrka. Till detta firande är alla Sveriges 350 riksspelmän är inbjudna att delta. Läs mer om detta på www.riksspelman100ar.se