Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Vid årets riksspelmansstämma i Österbybruk den 15 juni tilldelades Nisse Nordström och Olov Johansson zornmärket i guld. Denna utmärkelse delas ut till synnerligen framstående traditionsbärare av Zornjuryn inom Svenska Folkdansringen. Det anses vara en av de absolut mest ärofulla utmärkelser en svensk spelman kan få.

 

 

 

Nisse Nordström föddes för 92 år sedan i Bladåkers socken i Roslagen. Hans allra första minnen från barndomen är musik, hur både far och farfar spelade och modern gärna sjöng och ställde till danser i hemmet.

Under tidiga ungdomsår sökte han i hemtrakten upp spelmän som hade låtar att lära ut. Nisse som trakterar både fiol och nyckelharpa har under sitt långa aktiva liv hunnit möta och spela med många legendariska spelmän. Han har ett genuint spelsätt och förmedlar generöst sitt kunnande och sin låtskatt till yngre spelmän som ofta besöker honom i hans trivsamma hem i Upplands Väsby. Sin första utmärkelse från zornmärkesnämnden fick Nisse 1959 då han fick ett diplom och riksspelmanstiteln erövrade han 1974.

Formuleringen av den motivering som medföljer utmärkelsen sammanfattar det som utmärker denna spelman.

”För genuint och dansant spel av låtar från Uppland”

Foto: Christina Frohm

 

 

Olov Johansson, 47, från Dalby utanför Uppsala växte upp i Tärnsjö i norra Uppland och började spela nyckelharpa vid 14 års ålder. Redan året efter började han spela med sin läromästare Curt Tallroth, en storspelman från Harbo som trakterade nyckelharpa, fiol, klarinett och gitarr. Genom Curt har Olov lärt sig låtar som spelats i norra Uppland under århundraden. Han förvaltar nu detta rika uppländska låtmaterial med briljans och en spelskicklighet utöver det vanliga.

Olov Johansson är en förebild och inspiratör för många av dagens nyckelharpsspelmän och föräras guldmärket "För mästerligt och traditionsmedvetet spel av upplandslåtar på nyckelharpa."

Oftast syns Olov spela på olika typer av nyckelharpor, men han är även en skicklig fiolspelman. Han är en av huvudlärarna på den ettåriga fiol- och nyckelharpsutbildningen på Eric Sahlström Institutet i Tobo, och många har lyssnat till hans spel i den världsturnerande och prisbelönta folkmusikgruppen Väsen.

Foto: Owen

*****************************

Kontaktuppgift Zornjuryn: Christina Frohm, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-717 42 51

Kontaktuppgift Olov Johansson: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-810 42 43

Kontaktuppgift Nisse Nordström tel. 08-590 325 47