Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Som en av de sista av de 96 uppspelande under årets Zornmärkesuppspelningar spelade Anna Lindmark från Härnösand till sig ett Zornmärke i silver. Därmed är hon den första på åtta år som blir riksspelman på ångermanländska låtar. Hon tillhör dessutom en exklusiv skara som tilldelas silvermärket på första försöket.

 

Anna har spelat med sin syster och sin pappa sedan hon var nio år gammal, och har fått lära sig musiken på gehör. Det är först i vuxen ålder hon lärt sig noter. Sedan har det också blivit veckoslutskurser med Håkan Olsson och riksspelman Anders Eriksson. För tillfället är det mest vid tillställningar som bröllop och nationaldag som det blir spelat vid, men Anna har också en folkmusikgrupp som hon förmedlar musik till.

- Våra låtar är tunga molltoner med mycket drag i, säger Anna, som bestämde sig för att spela upp bara för två månader sedan.

Familjen tar Anna med sig till Viksjöstämman vid Västanåfallet i juni, Själevadsstämman i Örnsköldsvik i juli och till Murbergsstämman i Härnösand i augusti, och efter att ha fått silvermärket har hon fått en extra sporre att sprida Ångermanlands folkmusik vart hon kommer.

- Jag är lite chockad, men det är naturligtvis väldigt roligt att ha blivit utsedd till riksspelman.

Text och bild: Anders Ewaldz 0721 78 76 05