Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Jörgen och KarinEtt fint exempel på att folkmusiken förenar människor tydliggjordes på onsdagen, då Karin Svensson Nordberg, bördig från Blekinge, och Jörgen Stenlund, ursprungligen från Västerbotten, belönades med Zornmärket i silver.

Karin och Jörgen kommer från olika generationer och olika landsändar, men råkade på varandra då Zornmärkesuppspelningarna kom till deras gemensamma nya hemstad Örebro för två år sedan. De tog båda chansen att spela upp när uppspelningarna ändå var så nära, och inväntade resultatet tillsammans. Det året fick de brons, båda två, och sedan dess har de umgåtts alltmer genom musiken. I Borås, året efter, erhöll de båda diplom efter brons, och efter det bestämde de sig för att coacha varandra inför zornmärkesuppspelningarna i Tobo i år.

 

Ett av de bästa råden Jörgen fått av juryn är vänja sig vid att spela själv - inte så att man ska sluta spela ihop med andra, utan att våga spela själv i olika sammanhang. Detta har de tagit fasta på och har också utsatt sig för zornmärkesuppspelningar liksom på låtsas för varandra. De resornerar också så, att man behöver bli så pass bra, att man kan klara av att stå och spela själv även om man bara gör det på 80% av sin fulla potential.

På var sitt håll har Jörgen och Karin sökt upp traditionsbärare, antingen personligen eller genom inspelningar. I Karins fall är det Britt Forströmsson och Astrid Selling Sjöberg som betytt mest för spelstilen. Jörgen nämner Staffan Lundmark vid DAUM i Umeå, som hjälpt honom att hitta inspelningar och bidragit med många givande diskussioner. Men utan inspirationen från generationskamraterna Jan Burman och Thomas Andersson kanske Jörgen aldrig börjat spela folkmusik över huvud taget.

Nu åker Jörgen och Karin tillbaka till Örebro, och kommer att fortsätta att ordna spelningar ihop, där västerbottensmusiken och blekingelåtar ställs intill varandra. Men på lördag är de förstås med på riksspelmansstämman i Österbybruk och tar emot sina silvermärken och spelar upp någon av sina uppspelslåtar.

Text och bild: Anders Ewaldz 0721 78 76 05