Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

På Zornmärkesuppspelningarnas sista dag spelade Fredrik Persson från Partille till sig Zornmärket i silver, och blir därmed den femte nya riksspelmannen att utses under veckan. Imorgon lördag kl 13 får vi höra de nya riksspelmännen på riksspelmansstämman på Gammlia vid Västerbottens museum. Då kommer även årets mottagare av Zornmärket i guld att tillkännages och spela från scenen.

 

Fredrik började spela fiol i kommunala musikskolan som åttaåring. Då handlade det mer om den klassiska repertoaren, men eftersom föräldrarna var engagerade i folkdanslag kom Fredrik tidigt i kontakt även med folkmusiken.

Som tolvåring deltog Fredrik för första gången på sommarlägret i Sjövik, där lärare som Hans Kennemark och Mikael Pettersson inspirerade till fortsatt spel. Genom sjövikslägret kom Fredrik i kontakt med Lars Buller, som också var spelledare i Alingsås spelmanslag, där Fredriks mamma spelade. Lars sporrade Fredrik att den sjätte sommaren på Sjövik göra ett specialarbete om Lars tidigare spelkamrat och mentor Anton Nicklasson, vilket Fredrik ivrigt satte i gång med och presenterade för de andra deltagarna på kursen. Efter det uppmuntrade Lars honom att spela upp för Zornmärket. 

Nu är Fredrik färdig med det projektet, men det innebär inte att han slutar spela. Som västgötsk riksspelman och styrelseledamot i Västergötlands spelmansförbund får han reperesentera landskapet och kan hjälpa andra som strävar efter att få Zornmärket. Fredriks tips till den som skall spela upp för Zornmärket är att utveckla sitt solospel genom att spela mycket själv till dans och danskurser, åka på stämmor och spela, fara hem till äldre spelmän i traditionsområdet och att prata med dem från landskapet som redan har fått Zornmärket. 

 - Nu gäller det att fortsätta att ge akt på sitt spel och inte luta sig tillbaka spelmässigt, säger Fredrik, som till vardags är nyutexaminerad civilingenjör från Chalmers.