Intervjuer

Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.

Fredagen avslutade sommarens Zornmärkesuppspelningar, som i år hölls på Eric Sahlström Institutet i Tobo, Uppland. Hela fem nya riksspelmän korades, bland dem Agnes Casimir Lindholm från Vänersborg, som spelade orustlåtar på fiol.

 

Agnes är utbildad fiolpedagog från Ingesunds musikhögskola i Arvika och har som ett litet projekt för Lilla Slottsskogsstämman åkt runt till några kulturskolor i Göteborg och spelat stämmans allspelslåtar med eleverna. Det har varit uppskattat initiativ. Till vardags arbetar hon på kulturskolan i Dals Ed.

Läs mer...

Efter flera års envist arbete har Pernilla Stendahl från Munkedal i Bohuslän slutligt visat att man kan bli riksspelman även om man inte spelar upplandslåtar på sin nyckelharpa.

- Det är skönt att ha fått OK-stämpeln i rumpan, säger Pernilla, som bestämde sig att börja spela upp för Zornmärket under utbildningen till nyckelharpspedagog på musikhögskolan i Malmö. - Jag är ju bohuslänning, och mitt instrument är nyckelharpa, så att spela något annan musik eller på något annat instrument skulle inte kännas naturligt.

Läs mer...

Vid fredagens uppspelningar för Zornmärket utsåg juryn Clas-Göran ”Klasse” Olsson till riksspelman på nyckelharpa.

Klasses svärfar byggde en nyckelharpa i slutet av 70-talet och då tänkte Klasse ”hur svårt kan det vara” och byggde en egen. För att bevisa för sig själv och svärfar så byggde han en egen nyckelharpa. Den nyckelharpan har Klasse spelat på sedan 1979. Nyckelharpan som Klasse spelade på vid uppspelningen köpte han 2006 och den är byggd av Sören Åker.

Läs mer...

Som en av de sista av de 96 uppspelande under årets Zornmärkesuppspelningar spelade Anna Lindmark från Härnösand till sig ett Zornmärke i silver. Därmed är hon den första på åtta år som blir riksspelman på ångermanländska låtar. Hon tillhör dessutom en exklusiv skara som tilldelas silvermärket på första försöket.

Läs mer...

Vid fredagens uppspelningar för Zornmärket utsåg juryn Folke Dahlgren till riksspelman på säckpipa.

Folke är ganska ensam i släkten om att spela något instrument. Hans musikaliska bakgrund är från början rock och jazz på gitarr. Men under gymnasietiden fick han reda på att det fanns en svensk säckpipa och intresset för folkmusik började så smått krypa fram. Säckpipan har följt med på rock- och jazztiden. Folkmusiken har med tiden tagit betydligt större plats, men han spelar fortfarande gitarr.

Läs mer...