Vid årets riksspelmans-stämma den 12 augusti i Ramnaparken i Borås delades det hedervärda spelmansmärket i guld ut till Erik Pekkari från Värna utanför Åtvidaberg i Östergötland. Denna utmärkelse delas ut till synnerligen framstående mästerspelmän av Zornmärkesjuryn inom Svenska Folkdansringen.
Erik Pekkari började spela dragspel redan som 7-åring. I tonåren flyttade Erik från födelsestaden Piteå till Småland, och i denna veva upptäckte och fastnade han också för folkmusiken. Efterhand övergick han allt mer till att spela på enradigt och tvåradigt durspel – ett spel som han nu utvecklat till briljant och mästerlig fulländning.
- Det vi speciellt vill uppmärksamma är Erik Pekkaris briljanta, mästerliga och traditionsmedvetna spel på tvåradigt durspel, säger Christina Frohm från Zornmärkesjuryn.
Durspel är mer begränsade i tonalitet och omfång än konventionella femradiga dragspel, och kräver också en annan bälgteknik, då de ger olika toner beroende på om man trycker ihop eller drar ut bälgen. Detta ger också durspelen en speciell klang. Då durspel är mer ljudsvaga än konventionella dragspel inbjuder det också till en ökad lyhördhet, vilket fungerar mycket bra i samspel med andra traditionella folkmusikinstrument som fiol och nyckelharpa.
En förebild för Erik har varit Carl ”Calle” Jularbo. Till skillnad från denna legendariska dragspelare, som efterhand övergick från små durspel till större dragspel, har Eriks musikaliska utveckling dock gått i den rakt motsatta riktningen. En tidig inspirationskälla var också durspelstraditionen inom den norska folkmusiken.
I fråga om repertoar håller sig Erik i stor utsträckning till gammeldansrepertoar, då denna passar bra för durspel. Historiskt har durspelet även använts huvudsakligen för denna typ av repertoar. Detta hänger troligen ihop med att de traditionella polskorna var på kraftig tillbakagång när durspelen slog igenom. Speciellt har han fokuserat på folkmusiktraditionen från Östergötland och Småland, och har bland annat haft ett mångårigt samarbete med storspelmännen Bengt Löfberg och Pelle Björnlert, och på senare år även med Johan Hedin.
- Erik Pekkari spelar en repertoar som passar oerhört bra för instrumentet och den spelstil han har utvecklat, och som dessutom har en stark historisk tradition i Sverige, säger Krister Malm från Zornmärkesjuryn.
Text: Urban Lind
2012-08-11
Upplysningar:
Zornmärkesnämndens t f ordförande Urban Lind 0708 407 409
Eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Se även www.folkdansringen.se/zorn