Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Riksspelmän på durspel och munspel är inte så vanliga, men idag erövrade två hälsingespelmän titeln. Jan-Anders Andersson från Latorpsbruk hade spelat folkmusik på fiol och gitarr i många år, när han fick ett durspel i början på 80-talet som tack när han hjälpte en tjej igång med hennes Volvo amazon.

- Till en början såg jag mest durspelet som en leksak, men upptäckte efterhand att det fanns många gamla spelmän som trakterade instrumentet, säger Jan-Anders.

Uppspel för Zornmärket blev det först 2005, och vid uppspelningarna 2007 stötte han på Staffan Berg och Hans Ederborg som till vardags spelar ihop i Nordanstigs spelmanslag. Där spelar de mest fiol, men till uppspelet har Staffan tagit med sig durspelet och Hans munspelet. Hans spelade upp för tredje gången och hade inte väntat sig att få silvermärket redan i år. Det kromatiska munspel han spelar på är mycket ovanligt i uppspelssammanhang. Kanske är det första gången någon blir riksspelman på det.

Staffan blev ombedd att skjutsa en spelkompis till uppspelningarna i Vemdalen 2002, och då tyckte kompisen att när han ändå skulle köra kunde han lika gärna anmäla sig också. Utan någon press på sig var Staffan inte alls nervös utan fick bronsmärke direkt. Efter det fick han blodad tand och har varit med på varje uppspelning sedan dess.

Imorgon spelar han upp på durspel och hoppas kunna följa sina spelkamrater in i riksspelmännens skara.