Guldmärkesmottagare
Identiteten på årets guldmärkesmottagare offentliggörs på denna sida strax efter att avslöjandet skett på riksspelmansstämman.
Efter en intensiv uppspelningsvecka i Lund delade Zornmärkesnämnden inom Svenska Folkdansringen i samband med riksspelmansstämman idag ut den mest ärofulla utmärkelsen en spelman kan få. Utmärkelsen ges till särskilt framstående traditionsbärare inom svensk folkmusik. I år är de inte mindre än två mottagare av 2023 års Zornmärke i guld: Britt Forsströmson från Blekinge och Anders Svensson från Älmhult.
Anders Svensson, född och uppvuxen i småländska Diö nära Älmhult, kommer ifrån en lång generation spelmän där både pappa, farfar och farbror spelade. Själv fick han sin första lilla fiol i handen när han var sex år gammal och har inte slutat spela sen dess. Anders har under sin karriär som spelman levandegjort mycket av de låtar som finns i Småland; bland annat genom skivinspelningar med låtar efter August Strömberg i Jät och låtar efter Johan Dahl, Odensjö. Han har varit med i gruppen Sågskära (numera nedlagd), som gav ut skivor med visor och låtar från Småland, och skivbolaget Giga spelade in en soloskiva 2005 som fick namnet ”Bara för ros skull” och som även den innehöll småländsk musik.
– Jag har lättare för att uttrycka mig genom att spela än att prata, när det handlar om mig själv. Musiken kan liksom förmedla så mycket mer än talet. Jag blev förvånad, glad och sedan mycket stolt över att ha blivit tilldelad Zornmärket i guld liksom Eric Sahlström – min stora idol och förebild, när jag var liten pojk på 1970-talet, säger Anders Svensson.
Britt Forsströmson är född i Blekinge men flyttade till Malmö vid 16 års ålder för att börja på musikgymnasium och senare fortsätta på musikhögskolan. Nu har hon varit anställd i Malmö Symfoniorkester i drygt 30 år som försteviolinist och har inga planer på att sluta än. Vid sidan av den klassiska musiken har hon hela tiden hållit igång folkmusiken, med ett särskilt fokus på Blekingelåtar. Tack vare spelmannen Curt Johansson började folkmusiken i Blekinge leva igen – annars har man tidigare sneglat mycket på Småland. Bengt Löfberg och Pelle Björnlert blev Britts förebilder med sina låtar som innehöll mycket slängpolskor och de påverkade hennes spelstil mycket.
– Oavsett om man spelar klassisk musik efter noter eller folkmusik på gehör så är det absolut viktigaste att känna lust och sprida glädje. Då kommer nyfikenheten och viljan automatiskt. I en symfoniorkester är det samma glädje och känsla som på en spelmansstämma, alla drar åt samma håll, och det är en helt fantastisk känsla, säger Britt Forsströmson.
Juryns motiveringar om mottagarna av Zorns guldmärke 2023 lyder:
”För briljant, livfullt och personligt spel av smålandslåtar.” (Anders Svensson)
”För mästerligt och inspirerande spel av låtar från Blekinge.” (Britt Forsströmson)
För mer information, kontakta:
Anders Svensson, mottagare av Zornmärket i guld 2023, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0706-77 50 82
Britt Forsströmson, mottagare av Zornmärket i guld 2023, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0702-06 18 42
Andreas Svensson, ordförande, Zornmärkesnämnden, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0768-93 43 38
Ladda ner pressrelease som pdf
Om Zornmärket
• Zornmärket delas ut årligen av Zornmärkesnämnden i Svenska Folkdansringen. Märket finns i brons, silver och i guld.
• För att kalla sig riksspelman skall man ha tilldelats Zornmärket i silver eller guld. För att få brons eller silver skall man spela upp för en jury.
• Zornmärket i guld tilldelas endast synnerligen framstående traditionsbärare och endast ett eller två guldmärken delas ut varje år. Ingen uppspelning föregår.
• Instrumenten man kan spela upp på är bland annat fiol, nyckelharpa, klarinett och durspel (litet dragspel)
• Juryn består av högt kvalificerade musikmänniskor, själva spelmän och mycket väl bevandrade i folkmusikens traditioner och uttrycksformer. De bedömer den uppspelandes prestation från olika folkmusikaliska utgångspunkter och lämnar sedan ett utlåtande som kan innebära en utmärkelse.
• För att få ett märke är det absolut krav att spela enligt äldre svensk tradition, efter en viss spelman eller från en viss del av Sverige. Äldre betyder i detta sammanhang oftast 1800-talet eller tidigt 1900-tal. Enbart teknisk skicklighet på instrumentet ger inget märke.
• Mellan 1933 – 2022 har totalt 908 spelmän erövrat Zornmärket i silver och således blivit riksspelmän.
108 spelmän har sedan 1933 tilldelats guldmärket.
Om Svenska Folkdansringen
Svenska Folkdansringen studerar, levandegör och för vidare svensk folklig kultur. Det gör vi genom verksamheter så som dans, lek, musik, sång, dräktkultur, slöjd, hantverk, matkultur, folktro, seder och bruk. I våra föreningar, distrikt och riksorganisation vägleds arbetet av värderingar som gemenskap, engagemang och mångfald. Verksamheterna bedrivs i demokratisk ideell föreningsform, politiskt och religiöst obundna. Svenska Folkdansringen bildades 1920 och har ca 9 000 medlemmar i ca 250 föreningar spridda över hela landet.