Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Intervjuer

Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.

Fredagen avslutade sommarens Zornmärkesuppspelningar, som i år hölls på Eric Sahlström Institutet i Tobo, Uppland. Hela fem nya riksspelmän korades, bland dem Agnes Casimir Lindholm från Vänersborg, som spelade orustlåtar på fiol.

 

Agnes är utbildad fiolpedagog från Ingesunds musikhögskola i Arvika och har som ett litet projekt för Lilla Slottsskogsstämman åkt runt till några kulturskolor i Göteborg och spelat stämmans allspelslåtar med eleverna. Det har varit uppskattat initiativ. Till vardags arbetar hon på kulturskolan i Dals Ed.

Läs mer...

Efter flera års envist arbete har Pernilla Stendahl från Munkedal i Bohuslän slutligt visat att man kan bli riksspelman även om man inte spelar upplandslåtar på sin nyckelharpa.

- Det är skönt att ha fått OK-stämpeln i rumpan, säger Pernilla, som bestämde sig att börja spela upp för Zornmärket under utbildningen till nyckelharpspedagog på musikhögskolan i Malmö. - Jag är ju bohuslänning, och mitt instrument är nyckelharpa, så att spela något annan musik eller på något annat instrument skulle inte kännas naturligt.

Läs mer...

Jörgen och KarinEtt fint exempel på att folkmusiken förenar människor tydliggjordes på onsdagen, då Karin Svensson Nordberg, bördig från Blekinge, och Jörgen Stenlund, ursprungligen från Västerbotten, belönades med Zornmärket i silver.

Karin och Jörgen kommer från olika generationer och olika landsändar, men råkade på varandra då Zornmärkesuppspelningarna kom till deras gemensamma nya hemstad Örebro för två år sedan. De tog båda chansen att spela upp när uppspelningarna ändå var så nära, och inväntade resultatet tillsammans. Det året fick de brons, båda två, och sedan dess har de umgåtts alltmer genom musiken. I Borås, året efter, erhöll de båda diplom efter brons, och efter det bestämde de sig för att coacha varandra inför zornmärkesuppspelningarna i Tobo i år.

Läs mer...

Som en av de sista av de 96 uppspelande under årets Zornmärkesuppspelningar spelade Anna Lindmark från Härnösand till sig ett Zornmärke i silver. Därmed är hon den första på åtta år som blir riksspelman på ångermanländska låtar. Hon tillhör dessutom en exklusiv skara som tilldelas silvermärket på första försöket.

Läs mer...

Vid onsdagens uppspelningar för Zornmärket utsåg juryn 17-årige Petrus Dillner till riksspelman. Det är framförallt två personer som betytt mycket för Petrus nyckelharpospel; Leif Alpsjö, som varit hans lärare i sju år, och Görgen Antonsson, som leder låtstugan i Gävle Folkteaters lokaler. Görgen är dessutom är inhyrd som lärare på gymnasiet på Vasaskolan i Gävle, där Petrus går musiklinje med jazzinriktning, men kompletterar med folkmusik.

Läs mer...

Vid fredagens uppspelningar för Zornmärket utsåg juryn Clas-Göran ”Klasse” Olsson till riksspelman på nyckelharpa.

Klasses svärfar byggde en nyckelharpa i slutet av 70-talet och då tänkte Klasse ”hur svårt kan det vara” och byggde en egen. För att bevisa för sig själv och svärfar så byggde han en egen nyckelharpa. Den nyckelharpan har Klasse spelat på sedan 1979. Nyckelharpan som Klasse spelade på vid uppspelningen köpte han 2006 och den är byggd av Sören Åker.

Läs mer...

Årets Zornmärkesuppspelningar hålls på Eric Sahlström Institutet i Tobo, Uppland, och lockar deltagare från många hörn i Sverige, och även några tillresta från USA och Tyskland. Det skiljer mer än 70 år mellan den yngsta och den äldsta deltagaren. I år spelar 38 kvinnor och 58 män upp för Zornjuryn som består av Wille Grindsäter från Delsbo, Cajsa Ekstav från Uppsala, Tony Wrethling från Sandviken och Peter Pedersen från Västervik.

Läs mer...

Vid fredagens uppspelningar för Zornmärket utsåg juryn Folke Dahlgren till riksspelman på säckpipa.

Folke är ganska ensam i släkten om att spela något instrument. Hans musikaliska bakgrund är från början rock och jazz på gitarr. Men under gymnasietiden fick han reda på att det fanns en svensk säckpipa och intresset för folkmusik började så smått krypa fram. Säckpipan har följt med på rock- och jazztiden. Folkmusiken har med tiden tagit betydligt större plats, men han spelar fortfarande gitarr.

Läs mer...

Pappa Per Jensen från Rimforsa (Opphem) kan nu kalla sig riksspelman. Han spelade upp med låtar från Östergötland på säckpipa.Axel och Per Jensen

Per berättar att han spelar både fiol och säckpipa sedan 1970-talet. Mest blir det låtar från Östergötland och norra Småland. Han ingår i fler spelmanslag, bland annat Åsundens spelemän och Slottets spelmän. Slottets spelemän är tre spelmän som spelar låtar efter Ragnar Andersson från Åtvidaberg. Per berättar också att han var 24 år när han spelade till sig ett bronsmärke.

Läs mer...

Vid torsdagens uppspelningar för Zornmärket utsåg juryn Mikael Lund till Riksspelman på säckpippa. Mikael köpte en säckpippa som byggsats för 15 år sedan av Leif Eriksson. Han har själv färdigställt säckpipan som han spelade upp med. Det är framförallt två personer som betytt mycket för Mikaels spelande på säckpipan, Leif Eriksson som teknisk rådgivare och Stefan Ekedal mentor för den musikaliska utvecklingen.

Läs mer...

David Eriksson från Tobo blev idag riksspelman på upplandslåtar.

David ErikssonDavids första kontakt med folkmusiken var genom de grupper som på 90-talet blandade folkmusik och rock. Med band som Nordman, Hoven Droven och Väsen nådde den svenska folkmusiken långt utanför den gängse publiken. David och hans kompisar fastnade för musiken och bildade band på högstadiet för att kunna spela likadant.

Läs mer...

I dag spelade 20 personer upp för Zornmärkesjuryn och hela sex stycken erövrade silver och kan därmed kalla sig riksspelman.

Anders Löfberg spelade i dag upp för Zornmärkesjuryn och fick det positiva beskedet att han kan kalla sig riksspelman.

Läs mer...

lydia ievinslydia ievins från Montague, Massachusetts, USA, spelade till sig Zornmärket i brons under dagens zornmärkesuppspelningar som hålls på Eric Sahlström Institutet i Tobo, Uppland. Hon får märket efter att ha gått kurser på både nyckelharpa och fiol på institutet, och ägnat mycket tid åt ett projekt kring Ivar Tallroth.

Läs mer...

Emilia Amper har turnerat i hela Europa, Kina, USA, Kanada, Namibia, Indien och Brasilien, solo och med folkmusikgrupper som ODE, Skaran och Blink, som musiker och dansare i RESiDANS-föreställningen Dans med vuxna och som solist med den norska kammarorkestern TrondheimSolistene.

Läs mer...

Fredrik IsakssonDen förste riksspelmannen att utses under årets Zornmärkesuppspelningar i Tobo, Uppland, var durspelaren Fredrik Isaksson från Pajala. Det var en överraskad riksspelman som mottog beskedet på flygplatsen, på väg till nästa spelning. Nu blir det till att boka om flygbiljetterna, för att kunna vara med och ta emot utmärkelsen på riksspelmansstämman i Österbybruk på lördag.

Läs mer...

Till årets Zornmärkesuppspelningar vid Eric Sahlström Institutet i Tobo kommer många fiolspelmän och nyckelharpsspelmän, men också några som spelar instrument man inte är så van vid att se. Vi har fått höra säckpipa, kohorn och vevlira tidigare i veckan. Nu på onsdagen spelade Katarina "Nina" Nylander från Bruksvallarna i Härjedalen på Näverlur, ett avlångt och ljudstarkt instrument som använts sedan gammalt på fädbodvallarna.

Läs mer...

Hans Dhejne, som numera ägnar sig åt fotografering och klarinettlåtar, är särskilt intresserad av uppländska låtar.

I dag spelade Hans till sig ett diplom efter brons som delas ut på Riksspelmansstämman i Österbybruk på lördag.

Hans säger att han är väldigt glad, stolt och nöjd över diplomtilldelningen som ger honom en energikick att fortsätta att spela ännu mer i framtiden.

Text: Ulf H Svensson 070 33 00 138