Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Intervjuer

Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.

Bild:Peter PedersenZornmärkesuppspelningarna avslutas med riksspelmansstämman i Hemse på Gotlands Folkhögskola. Resultatet vid dagens uppspelning (fredag) blev ett silvermärke, tre brons och två diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman i Hemse på Gotlands Folkhögskola lördag den 1 juli klockan 15.00

Owe Ronström, Visby, spelade upp med gotlandslåtar på fiol för Zornmärkesjuryn i dag (fredag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Hemse på Gotlands Folkhögskola. Resultatet vid dagens uppspelning (torsdag) blev tre silvermärke och tre diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman i Hemse på Gotlands Folkhögskola lördag den 1 juli klockan 15.00

Claes Hallgren, Sunne, spelade upp med värmlandslåtar på fiol för Zornmärkesjuryn i dag (torsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman. Claes spelar främst traditionell folkmusik från västra och norra Värmland.

Läs mer...

Therese Olsson Hugosson tillhör en exklusiv skara. Inte nog med att hon spelar svensk folkmusik på klarinett, hon är numera en av blott 25 riksspelmän på instrumentet sedan uppspelningarna började i Folkdansringens regi 1933. Hon är dessutom den första kvinnliga riksspelmannen på klarinett, och en av de få som lyckats få zornmärket i silver på första försöket.

 

- Va? Hur gick det här till? kunde vi höra henne säga flera gånger efter det att listan med dagens resultat för zornmärkesuppspelningarna satts upp på väggen till Allmänningen på Gotlands folkhögskola i Hemse.

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Hemse på Gotlands Folkhögskola. Resultatet vid dagens uppspelning (torsdag) blev tre silvermärke och tre diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman i Hemse på Gotlands Folkhögskola lördag den 1 juli klockan 15.00.

Daniel Höglund Werngren från Molkom i Karlstads kommun, spelade upp med Upplandslåtar på nyckelharpa för Zornmärkesjuryn i dag (torsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Läs mer...

Eric Hammarström från Vånga i Norrköpings kommun, spelade upp med östgötalåtar för Zornmärkesjuryn i dag (onsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Eric började spela fiol som åttaåring och fortsatte på musikskolan i Söderköping, där han också spelade i en folkmusikgrupp. Den riktiga tändningen kom strax efter högstadiet när han fick resa på ett spelläger med bara folkmusik i Hälsingland. Där fick han träffa lärare som Tore Härdelin, Jonny Soling och Britt-Marie Swing med flera och spelade folkmusik dygnets alla timmar.

Läs mer...

Lovisa Risinger från Falun har blivit riksspelman på fiol på låtar från Rättvikstrakten.

Läs mer...

Årets uppspelningar för Zornmärket har kommit igång på Gotlands folkhögskola, som funnits i Hemse sedan 1881. De välventilerade och ljudisolerade rummen i den nya delen lämpar sig väl för uppspelningarna som pågår fram till fredag. På den första dagen var det tre som spelade till sig zornmärket i brons, en som erhöll diplom efter brons, och en som blev riksspelman och tilldelas det åtråvärda zornmärket i silver - kulerskan Carin Funseth från Mölndal. 

Läs mer...