Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Intervjuer

Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.

Uppspelningarna i Delsbo är över, och det enda som återstår av Zornmärkesuppspelningarna är kvällens jurysamtal och söndagens utdelningar av utmärkelser. Det har varit 81 uppspelande som tillsammans, under 6 uppspelningsdagar, har spelat 284 låtar för den 4-hövdade zornjuryn. 14 silvermärken, 15 diplom efter brons, 16 bronsmärken och 8 diplom kommer att delas ut, med start klockan 14.30 på spelkullen på Delsbo forngård.

På söndag får vi höra Lukas Arvidsson från Vankiva i Skåne spela på träskofiol, ett instrument är mer ljudsvagt än fiolen, och som spelas vilande under hakan, som vanlig fiol, eller tryckt mot armhålan. 

Lukas har spelat fiol sedan sju års ålder under hela uppväxten och skoltiden i Vinslöv. Storasyskonen spelade i Kristianstads låtlag, och han själv i Hässleholms låtlag. Så småningom började han gå på Laif och Ninni Carrs kurser för barn och ungdomar, och med familjen Carr har han fortsatt att spela med sedan dess. 

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (fredag) blev två silvermärken, fem bronsmärken och tre diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 14.30

Isak Eriksson från Älandsbro i Härnösands kommun, spelade upp med låtar från Ångermanland på fiol för Zornmärkesjuryn i dag (fredag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Isak är född, uppvuxen och bor i Älandsbro (Innerfälle). 2011 tyckte mamma Birgitta att jag borde göra något mer på fritiden t.ex. prova någon sport eller instrument. Isac valde att börja testa att spela fiol. Sagt och gjort och nu efter sju år står han här med ett silvermärke.

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (onsdag) blev fyra silvermärke, ett bronsmärke och fem diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 14.30.

Sara Karlsson från Järvsö i Ljusdals kommun, spelade upp med Hälsingelåtar på fiol för Zornmärkesjuryn i dag (onsdag). Hon belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (onsdag) blev fyra silvermärke, ett bronsmärke och fem diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 14.30

Einar Zethelius, Estuna spelade upp med Upplandslåtar på kontrabasharpa för Zornmärkesjuryn i dag (onsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Einar kommer från en kyrkomusikerfamilj bosatt i Estuna norr om Norrtälje. Han började spela nyckelharpa vid 18 års ålder och hade då ett starkt intresse för allt möjligt gammalt, historiskt och lokalt så när hans pappa tog fram Jan Lings avhandling "Nyckelharpan" som visade de gamla märkliga nyckelharporna som bevarats från byar och gårdar alldeles i deras närhet väcktes hans riktiga intresse för instrumentet.

Läs mer...

Fyra nya riksspelmän blev det efter den tredje dagen på uppspelningarna för zornmärket, som i år sker på Svanbacken strandhotell i Delsbo, Hälsingland. Tre dagar med uppspelningar återstår, och på söndag blir det utdelning av märken och diplom med motiveringar, och vi får veta vem eller vilka som får zornmärket i guld.

Zornmärket i silver ger innehavaren rätt att kalla sig riksspelman, och det kan numera hälsingen Jerker Hans-Ers, för närvarande bosatt i Stockholm. 

Läs mer...

Hittills har det utsetts elva nya riksspelmän under riksspelmansveckan i Delsbo, som avslutas på forngården på söndag. En uppspelningsdag återstår, innan alla märken och diplom kan delas ut under överinseende av landshövding Per Bill. Årets guldmärkesmottagare kommer också att presenteras och höras spela på Delsbostämman, där vi även får höra de nya riksspelmännen spela. En av dessa är Daniel Nyström, musiklärare, dragspelare, durspelare, och numera också riksspelman i Råneå. 

Läs mer...

Lasse BertilssonZornmärkesuppspelningarnas andra dag bjöd också på en riklig skörd av utmärkelser. Det var dock bara en som var av ädel valör, och den tilldelades Lars-Ove "Lasse" Bertilsson från Bollnäs, som får zornmärket i silver efter att ha spelat ur sin repertoar av låtar av Eric Öst och Jon-Erik Hall för zornjuryn.

Lars-Ove är uppväxt i Alfta med folkmusik omkring sig. Pappa spelade dragspel och var kusin med Mauritz Callmyr, som ledde spelmanslaget i Alfta och skulle bli Lars-Oves fiollärare. Med spelmanslaget var han ute på spelmansstämmor och andra spelningar, främst i Hälsingland. Tillsammans med brodern Per-Olov, som spelade dragspel, upptäckte han tidigt östrepertoaren med sina ekvilibristiska löpningar och svåra tonarter.

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (torsdag) blev två silvermärken, två bronsmärken och tre diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 14.30

Håkan Hellblom, Näsviken, spelade upp på tvåradigt durspel med låtar från Jämtland för Zornmärkesjuryn i dag (torsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman. Håkan spelar främst traditionell folkmusik från Jämtland men spelar gärna också låtar från andra områden.

Håkan startade sitt spelande på fiol vid nio års ålder i kommunala musikskolan. Det började med klassisk musik men Håkan ville spela folkmusik och efter övertalning av läraren så blev det mer och mer folkmusik. Som 13-14 åring träffade Håkan JP Nyströms i ett kök och insåg att det var durspel som han ville spela. Sagt och gjort moppen såldes och durspel köptes.

Läs mer...

Riksspelmansveckan i Delsbo har dragit igång och fortsätter fram till söndag, då utdelning av utmärkelser sker på Delsbo forngård. Under den första uppspelningsdagen spelade sex personer upp för märket, och alla fick någon form av utmärkelse. Två av dem fick zornmärket i silver, och kan nu titulera sig riksspelmän. Den ena är Michael Löfroth från Vallentuna, drivande i Täby spelmansgille, och som ofta syns på spelmansstämmor iförd svart hatt med brätte. 

- Det började egentligen med Folk & Rackare i slutet av 70-talet, säger Michael, även om mamma ofta sjöng visor och trallade en och annan polska. 

Läs mer...

På zornmärkesuppspelningarnas fjärde dag var det flera durspelare som spelade upp för zornjuryn, som i år består av Wille Grindsäter, Peter Pedersen, Markus Svensson och Tony Wrethling. Nu återstår två dagar av uppspelningar, innan alla som fått en utmärkelse får höra motiveringarna och ta emot märken och diplom på Delsbo forngård ur landshövding Per Bills hand. Då får vi även höra de nya riksspelmännen och årets guldmärkesmottagare spela.

En av dessa som, efter enträget arbete, välförtjänt belönas med silvermärke är Torbjörn Olofsson från Lerum. Det hela började för många år sedan när hustrun Annie drog med honom på en gammeldanskurs. 

- I början var jag väldigt motsträvig, säger Torbjörn. Jag skulle verkligen inte gå i knätofs. Men jag följde med, och det gick förvånansvärt bra att dansa.

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (måndag) blev två silvermärke, ett bronsmärke och tre diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 15.00

Klicka för högre upplösningMaria Jonsson, Falun, spelade upp med låtar från Västerbotten på fiol för Zornmärkesjuryn i dag (måndag). Hon belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman. Maria spelar främst traditionell folkmusik från Västerbotten men spelar gärna också låtar från Dalarna m.fl.

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (onsdag) blev fyra silvermärken, ett bronsmärke och fem diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 14.30

Johan Lång från Uppsala, spelade upp med Upplandslåtar på nyckelharpa för Zornmärkesjuryn i dag (onsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Läs mer...