Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

 

Martin ArpåkerUppspelningar för zornmärket - det eftertraktade märke som i silvervalör ger en spelman rätt att titulera sig riksspelman – genomförs en gång per år, och detta år sker uppspelningarna i Örebro. Drygt 100 spelmän spelar under några få dagar upp inför en jury, och endast några få av dessa anses värdiga att få zornmärket i silver.

 

 

 

Vid torsdagens uppspelningar erhöll Martin Arpåker silvermärket, och är numera riksspelman. Martin är bördig från Karlshamn och spelar Blekingemusik, även om han för tillfället studerar till organist i Malmö. Martin är därmed något så unikt som en riksspelman från Blekinge. Före Martin har endast fem spelmän från Blekinge blivit riksspelmän, alla kvinnor, och endast två av dem under 2000-talet. Martin är därmed Blekinges första manliga riksspelman, och även den första riksspelmannen från detta sydliga landskap på sju år.

 

Martin har spelat fiol sedan han var 6 år gammal, och började med folkmusik tack vare en insiktsfull lärare på den kommunala musikskolan. Därefter började han snart att spela tillsammans med Curt Johansson, som är en stor förebild för honom inom den blekingska musiktraditionen.

 

Folkmusiken från Blekinge har ofta fått inta en relativt undanskymd plats inom den svenska folkmusiken, och avhandlas t ex endast på några få sidor i det monumentala verket Svenska Låtar. Martin vill dock gärna framhålla att den blekingska musiken är gammal och genuin, och omfattar ett avsevärt mycket större material än vad de flesta tror. Mycket arbete återstår dock vad gäller att göra allt material tillgängligt och användbart. Inför framtiden hoppas han kunna se till att många fler, och speciellt unga, ska upptäcka folkmusiken från Blekinge.

-  Det känns stort att vara traditionsbärare av den musik man tycker bäst om, säger Martin.

Urban Lind0708 407 409