Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

 

Svante LindqvistVid årets riksspelmansstämma i Örebro den 2 juli mottog Svante Lindqvist, Luleå Zorns spelmansmärke i guld. Denna utmärkelse delas ut till synnerligen framstående mästerspelmän av Zornmärkesjuryn inom Svenska Folkdansringen.

På frågan om hur det känns att få utmärkelsen säger han, ”Jag är oerhört stolt och glad. Att få en utmärkelse kan inte vara målet när man spelar musik men det är fantastiskt trevligt när det händer”.

Som tonåring spelade Svante 1974 upp i Uddevalla inför Zornmärkesjuryn för att få silver och bli Riksspelman. Han fick brons och tyckte att märket var snyggare än det i silver. I juni 1977 åkte han från Boden till Uppsala. Han gjorde lumpen och tågresorna kostade 10 kr vart man än ville åka. Den enda packning han hade med sig var fiolen och dräkten. Uppspelningarna var i Österbybruk. Denna gång gick det vägen och nu kunde Svante tituleras Riksspelman.

Sen dess har Svante framfört norrbottnisk folkmusik i de mest skilda sammanhang mest tillsammans med kamraterna i folkmusikgruppen JP Nyströms. Han har också varit verksam inom Folkdansringens verksamhet inte minst i Gällivare där han är uppväxt. Svantes läromästare i ungdomen var Carl Lagerqvist och mentor var Gunnar Dahlström.

Vid sidan av det civila yrkeslivet inom Trafikverket är Svante också en framgångsrik författare med bl.a. pjäsen Mannen från Malmberget.

Svante har varit en ambassadör för Norrbottnisk folkmusik inte bara i Norrbotten utan hela Sverige med omnejd.

Jan Burman
0705 855 836