Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Intervjuer

Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.

Det finns sammanlagt fyra riksspelmän och sju utdelade bronsmärken i kulning/lockrop. Att jämföra med t.ex. 711 utdelade silvermärken, sedan år 1933. Idag bedömdes tre kulande/kaukande personer, där Óskar var den som erövrade bronsmärke. *

Óskar, 22 år och från Oviken började sina musikaliska intressen med piano och cello och från gymnasieålder var det sången som drog vidare och utvecklade intresset. Med folk- och världsmusikutbildning på Framnäs folkhögskola och ett starkare fokus på svensk folksång, framförallt från Jämtland och Härjedalen så grundlades det stora intresset för sång, trall och kaukning.

Och vad är då kaukning, undrar en del. Det är termen använd i Härjedalen för att beteckna lockrop på djur, dvs fäbodsmusik i Sverige. Den vanligaste och mest spridda beteckningen är dialektala termen från Dalarna – kulning. Några andra namn är kôlning, kauking, hojning, lalning. [Lockrop – hojning, kaukning, lålning, kulning… - Svenskt visarkiv (musikverket.se)

Läs mer...

Tell me about your background in musical terms
“I have played many musical instruments and genres of music – electric guitar, acoustic guitar, double bass, drums, piano, Brazilian percussions and so on. Rock music, classical music, Brazilian music just like Samba and bossa nova, Irish music, improvisation and more.”

Läs mer...

Med två tidigare uppspelningar i bagaget från 2002 i Vemdalen och 2004 i Högbo, då brons respektive diplom efter brons erhölls, var det nu tredje gången gillt. Nyckelharpan är i fokus!

Läs mer...

Knapp Karin är första riksspelmannen från Boda på 23 år, Erik Berg utsågs senast. Fler möjligheter till umgänge med goda traditionsbärare efterlyses.

Knapp Karin är mycket aktiv musiker. Spelledare i Boda spelmanslag, spelman i Boda mollkapell, spelar i flera symfoniorkestrar och några kammarmusikensembler. Det hinns med lite jazz också, spelgruppen Tvättstugan, samt att vara ledamot i styrelsen för Dalarnas spelmansförbund. 

Läs mer...

 

”Under mina förberedelser så föreställde jag mig att jag spelade upp för juryn och levde mig in i den situationen.” Det är ett av tipsen som klarinettisten Markus Mattsson delar med sig av.

Läs mer...

Med resefiolen väl nedpackad i kajaken bar det av från Svinesund i Norge mot Haparanda. 51 dagar senare var Torgny framme och slängde sig på tåget ner till Umeå för att spela upp för zornjuryn.

Linköpingsfödde Torgny Lundberg har spelat fiol i 22 år. Slängpolskor är bäst att spela tycker han – framförallt om de är från Östergötland. Idag spelar Torgny i spelmanslaget Västkustfolk i Göteborg.

Läs mer...

Tage Nilsson från Björkstalaget och Zornmärkesnämndens Andreas Svensson och Anders Ewaldz presenterade zornarrangemanget för P4 Västerbotten. 

Lyssna på P4 Västerbotten

Spela lite varje dag för att öva inför zornjuryuppspel, är rådet från Andreas Risan.

Andreas har spelat fiol från sju års ålder, där det började med Suzukimetod och klassiskt. Återkommande sommarkurser i Burträsk var inledningen på det folkmusikaliska spåret som utvecklats genom utbildningar hos tre folkhögskolor, musikhögskolan i Göteborg, en utvikning till Norge med spel på hardangerfela. Efter genomgången fiolpedagogutbildning arbetar Andreas sedermera på Norrtälje kulturskola.

Läs mer...