Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

 

 

Conny ErikssonDenna vecka pågår uppspelningar för Zornmärket för fullt på Teatern i Örebro. Över hundra spelmän från olika landsändar har eller kommer att spela upp under veckan. De flesta som spelar upp spelar fiol, men även nyckelharpa är relativt vanligt. I dessa fall handlar det dock för det mesta om den modernare s k kromatiska nyckelharpan. Vid dagens uppspelningar spelades det dock upp även på en ålderdomligare variant, en s k silverbasharpa.

 

Den spelman som spelade upp på silverbasharpa, och som förärades ett diplom för detta, är Conny Eriksson från Örebro. Han har byggt sin harpa själv, och tycker mycket om sin silverbasharpa, även om det även händer att han spelar kromatisk nyckelharpa ibland.

-          Det var jobbigare än jag trodde att spela upp, säger han, men det var roligt att ha testat det.

En silverbasharpa har endast två rader med nycklar att spela på, och endast två strängar som används till melodin. Utöver detta finns det två grova basbordunsträngar, och ett stort antal tunna underliggande resonanssträngar. Sammantaget ger detta ett relativt rått och basigt ljud. Dessutom är silverbasharpan inte kromatisk, utan har ett begränsat tonförråd, vilket innebär att den endast kan spelas i två tonarter.

 

Urban Lind

0708 407 409