Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Tull Anders BergkvistTull Anders Bergkvist från Siljansnäs i Leksands kommun i Dalarna har idag blivit riksspelman och erövrat Zornmärket i silver vid årets uppspelningar i Örebro.

 

Anders började spela fiol i vuxen ålder, sedan han flyttat tillbaka till hembygderna vid Siljasnäs. Han kom snabbt i kontakt med storspelmännen Tommy Gjers och Kungs Levi Nilsson, som till och med bor i samma by som han själv. Låtarna från Siljansnäs och Leksand är de som står i centrum, men Anders åker också runt på spelmansstämmor i Dalarna.

 

- Är man från Dalarna och spelar så lär man snabbt känna de flesta storspelmännen, säger Anders.

Det är när man reser runt som man upptäcker att det finns låtar som har spritt sig till andra trakter, och fått en ny dräkt. Just i Dalarna är det ovanligt tätt mellan de olika folkmusikaliska dialekterna med stor skillnad på spelsätt mellan byarna. Anders har även varit med Sockenspelmännen från Siljansnäs och spritt låtarna på resor ute i Europa.

Till vardags arbetar Anders som IT-konsult och tycker det skönt att få vara analog på fritiden med folkmusiken, som kontrast till de digitala arbetsuppgifterna. Men det är ingen enkel sak att spela upp för Zornjuryn.

- Det finns ingen genväg till silvermärket, säger Anders. Pressen inför uppspelningarna liknar ingenting man möter i det civila livet. Samtidigt är det något man själv väljer och jag märker att mitt spel utvecklats oerhört sedan jag spelade upp för första gången.

Anders Ewaldz