Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

 

Siw BurmanSiw Burman tillhör numera en exklusiv skara spelmän. I torsdags spelade hon upp för Zornmärket för första gången - och blev riksspelman direkt! Av de drygt 900 spelmän som spelat upp de senaste 10 åren har 118 riksspelmän utsetts och av dem är det bara sex som blivit riksspelmän på första försöket.

 

Siw Burmans pedagogiska bana började på Ackis, det vill säga Kungliga Musikaliska Högskolan i Stockholm. Tillsammans med Verf Lena Egardt och Wille Grindsäter ingick hon i en av de första kullarna spelmän som fick en pedagogisk utbildning på högskola. Den ettåriga utbildningen utökades till två år och sedan fortsatte Siw på Stockholms Musikpedagogiska Institut, SMI. I Stockholm blev hon sedan kvar ett tiotal år som fiolpedagog innan hon flyttade tillbaka till Lycksele och fortsatte sin gärning där.

I sin undervisning använder sig Siw ofta av folkmusik och åker då och då iväg med grupper av sina elever och spelar.

- Alla ska ha möjlighet att prova på att spela folkmusik, men det finns alltid några surkartar som inte vill, säger Siw och skrattar. Det viktiga är att göra det intressant att spela ett instrument, och då kan låtarna vara en hjälp.

Nyligen har Siw tillsammans med Ole Hjorth spelat in "slatta fra Wästerbottn". CD:n innehåller ett urval av 415 västerbottniska låtar som ingår i samlingen med samma namn, som Siw Burman och Gunnar Karlsson tecknat ner. Genom att åka runt och spela in de åldrande traditionsbärarna har de säkrat ett viktigt arv för eftervärlden.

Att det dröjt så länge innan hon valt att spela upp för Zornmärket säger Siw delvis har med avståndet att göra. Men i år kom hon och dottern överens om att de skulle åka de 80 milen till Örebro för att spela upp - och det är både hon och vi glada för.

Anders Ewaldz
0704 56 21 66