Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Juryn

Karin Brandsbol föddes i Värmland och växte upp i den värmländska folkmusikmiljön. Hon började tidigt spela fiol och deltog aktivt i det regionala folkmusiklivet med fokus på den värmländska folkmusiken och Ransätersstämman som den största högtiden på året.

Läs mer...

Eva Blomquist-Bjärnborg, Alvesta, är född och uppvuxen i Norrahammar. Hon började i tolvårsåldern att spela fiol i musikskolan. Folkmusiken kom tidigt in i bilden och tillsammans med spelkamraten Sabina Henriksson kom hon i kontakt med flera duktiga och inspirerande smålandsspelmän, bl.a. Tage Johansson och Bengt Löfberg. 

Läs mer...

Pers Nils Toft har med och via sina föräldrar traderat den västgötska folkmusiktraditionen sedan barnsben. Med durspelet för han bl.a. skogstorpatraditionen vidare och med klarinetten bär han polsketraditionerna efter bl.a. Sven Ingvar Heij, Tomt-Andreas och Hilding Larsson vidare. 

Läs mer...

Markus Svensson är född och uppvuxen i Frändefors i södra Dalsland. Började spela fiol som 8-åring, men det var först när han som 12-åring kom i kontakt med Nyckelharpan som musikintresset tog fart på allvar. Markus är sedan många år bosatt på Gotland där han arbetar som lärare i folkmusik på musiklinjen vid Gotlands folkhögskola, och är verksam som musiker i en mängd olika sammanhang.

Läs mer...

Jan Burman är spelman i fjärde generationen, och började med fiol 17 år gammal. Jan har spelat med bl a Burträskarna. Utbildad fiolpedagog i folkmusik. Har varit med om inventering av västerbottnisk folkmusik.

Läs mer...

Agneta Stolpe är född och boende i Äppelbo i Västerdalarna. Uppväxt i ett hem fyllt av musik och musikanter, med klassisk musik, jazz, folk- och vallmusik. Agneta trallade låtar med olika spelmän redan i mitten av 1970-talet, bl.a. i gruppen Trallarna, och har fortsatt med det både som pedagog och ”danstrallare”. 

Läs mer...

Peter Pedersen, Västervik. Född och uppvuxen i Malmö. Började spela fiol i kommunala musikskolan vid 9 års ålder. Första kontakten med folkmusiken fick han genom folkdansen

Läs mer...