Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

 

Jenny Elisabeth GustafssonDet har under hela veckan varit en strid ström av spelmän till teatern i Örebro, där det under veckan har pågått uppspelningar för zornmärket. Idag, under uppspelningarnas sista dag, prövade Jenny Elisabeth Gustafsson från Fristad sin lycka inför juryn, och med bästa tänkbara resultat. Jenny Elisabeth erövrade zornmärket i silver, och äger därmed rätt att framöver titulera sig riksspelman.

Jenny Elisabeth är född och uppvuxen i Sjuhäradsbygden, i södra Västergötland, och det är också musik från detta landskap som ligger henne varmast om hjärtat.

- Musiken från sjuhäradsbygden är bäst, den är lekfull, varierad och dansant, säger Jenny Elisabeth i ett försök att beskriva sin favoritmusik.

Numera är Jenny Elisabeth bosatt i Trondheim, där hon arbetar som frilansmusiker. Hon är dock fortfarande hemma titt som tätt. Hon har nyligen varit involverad i ett EU-projekt för att bygga upp ett fungerande arkiv över låtmaterialet från detta område. Hon arbetar också för närvarande med att ta fram en liten bok om en av traktens forna storspelmän – Carl Johan Andersson, som levde sina sista år i Jenny Elisabeths födelseort Fristad, och som spelades in 1917.

En inspirationskälla och spelkamrat till Jenny Elisabeth är Västergötlands kanske störste nu levande spelman – Sven-Ingvar Heij – som hon alltid försöker hinna besöka så fort hon är hemma.

Urban Lind
0708 407 409