Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Intervjuer

Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.

Strax efter klockan fem, efter en ovanligt slitsam dag för den fyrhövdade Zornjuryn, kommer anslaget med dagens resultat upp på anslagstavlan i entrén till Mora folkhögskola. De som spelat upp under dagen har väntat utanför i solskenet, men kommer nu in och söker efter sina namn. En solbränd man i 60-årsåldern, med pigga ögon bakom cirkelrunda, tunnbågade glasögon och grå mustascher som liksom fortsätter neråt i yviga bågar, men bestämmer sig för att inte mötas över hakan, studerar listan, och tar sig för bröstet när han ser sitt namn överst, där det står ”Silvermärke och riksspelman”.

 

Läs mer...

Maria Andersson, Klässbol, spelade upp med värmlandslåtar för Zornmärkesjuryn i dag (onsdag). Hon belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Uppdatering 2016-07-07: Hör intervju med Maria i Morgon P4 Värmland

Uppdatering 2016-07-08: Läs om Maria i Värmlands Folkblad

Läs mer...

På Zornmärkesuppspelningarnas andra dag hade man samlat de flesta som skulle spela upp på något av vallinstrumenten, kohorn, bockhorn, näverlur, spelpipa och kulning. Av denna anledning hade denna dag juryn, som under veckan består av Wille Grindsäter, Verf Lena Egardt, Cajsa Ekstav och Jan Burman utökats med Agneta Stolpe. Två silvermärken delades ut, och det ena gick till Torkel Johansson från Åre.

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Mora på Mora Folkhögskola. Resultatet vid dagens uppspelning (tisdag) blev två silvermärken, två bronsmärken och två diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman i Mora på Zorns Gammelgård lördag den 9 juli med start klockan 17.00.

Olle Vixner Hübinette, spelade upp med låtar från Orsa för Zornmärkesjuryn i dag (tisdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

 

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Mora på Mora Folkhögskola. Resultatet vid dagens uppspelning (måndag) blev ett silvermärke, tre bronsmärken och fyra diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman i Mora på Zorns Gammelgård  lördag den 9 juli klockan 18.00

Gusten Brodin, Unnaryd, spelade upp för Zornmärkesjuryn i dag (måndag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

 

Läs mer...