Intervjuer Tensta 2010
Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.
Från början var Göran Jackson kornettist. Ett stort intresse för folkdans ledde dock till att han även ville börja utöva folkmusik. I början skedde detta med näverlur, men i mitten av 90-talet började han även spela på kohorn. Hans skicklighet på detta instrument har nu utvecklats så långt att han idag tilldelats zornmärket i silver, och därmed hädanefter kan titulera sig riksspelman på kohorn.
Göran bor i Skåne – ett landskap som inte direkt är känt för några djupare kohornstraditioner. Han har därför till stor del fått utveckla sitt spel på egen hand, och utifrån råd och tips från zornmärkesjuryn. Jag spelade upp första gången 1998, och har därefter spelat upp i princip varje år, säger Göran.
Uppspelningsdagarna har avslutats med enskilda samtal med juryn, vilket Göran har funnit mycket givande för sin utveckling. När han nu har fått sitt eftertraktade zornmärke i silver konstaterar han därför:
- Det är skönt att ha det, men jag kommer att sakna samtalen med juryn.
Här kan du lyssna till Göran Jackson när han spelar en vallåt.
Det har aldrig varit svårt för Gunnel att välja låttradition. Hemma i Eklunda strömmade det folkmusik från Farfars hus, där han ofta hade spelkamrater på besök. Farfar hette Johan, men är mer känd som storspelmannen Viksta-Lasse, som framförallt spelade upplandslåtar, men också låtar från Bingsjö tillsammans med Hjort Anders.
Under den näst sista dagen av de pågående uppspelningarna till zornmärket i Tensta utanför Uppsala har idag ytterligare spelmän fått utmärkelsen zornmärket i silver, och därmed fått rätt att titulera sig riksspelmän. En av dessa nyblivna riksspelmän är nyckelharpisten Magnus Holmström.
Under den andra dagen av de pågående uppspelningarna till zornmärket i Tensta utanför Uppsala har idag hela sju spelmän fått utmärkelsen zornmärket i silver, och därmed fått rätt att titulera sig riksspelmän. En av dessa nyblivna riksspelmän är Anna Nylén.
- Det är jätteroligt att få bli riksspelman, och särskilt just här, i Tensta, säger Anna.
Vid 82 års ålder lyckades Erik Johansson, vid sitt tredje uppspelningsförsök, att erövra det åtråvärda zornmärket i silver, och får därefter hädanefter kalla sig riksspelman.
Det är inte så ofta man ser ett nytt instrument i samband med uppspelningarna för Zornmärket. Instrumentet måste vara av en typ som har använts i en svensk speltradition en tid. Vevliran uppfyller dessa krav, men hittills är det faktiskt ingen som spelat upp för zornjuryn på instrumentet.
Men idag blev Göran Hallmarken den förste att spela upp på vevlira. Han spelade på en så kallad groddalira, vars förebild hittades på Groddagården på Gotland tillsammans med en skrift som kopplade samman instrumentet till åtminstone två specifika låtar. Vevliran uppmärksammades tillsammans med säckpipan genom Jan Lings uppmärksammade avhandling 1967. Därefter fick båda instrumenten ett uppsving, men säckpipan synes ha blivit populärare än liran.
Göran menar att mycket av den repertoaren som spelas på den gamla svenska säckpipan också kan användas på vevlira. Båda är vanligen borduninstrument, det vill säga har en ton som ljuder hela tiden medan melodin formas på en annan sträng eller i ett annat rör. Båda har ett relativt litet tonomfång med få halvtoner, vilket begränsar antalet möjliga tonarter att spela i.
Nu har första steget mot framtida riksspelmän på vevlira tagits. Göran kommer iallafall att fortsätta, och vi hoppas få se några av hans duktiga elever framöver.
Hör Göran spela en engelska från Bohuslän efter Abrahamsson, kallad "Vi i femman"
Durspelarna är relativt ovanliga bland riksspelmännens skara. I Zornmärkesnämndens listor fanns fram till idag bara tolv stycken - alla män. Men idag kunde ytterligare ett namn läggas till listan: Alice Fors Jansson, bördig från Norrbotten, men bosatt i Grillby i Uppland. Därmed har vi fått vår första kvinnliga riksspelman på durspel.
Folke Dahlgren spelar vanligen säckpipa, men umgås mycket med blockflöjtister. I folkmusiktraditionen är det dock härjedalspipan som gäller. Den bygger på samma teknik som blockflöjten men klingar annorlunda. Modellen som Folke spelar är en vidareutveckling av den gamla härjedalspipan, kallad månmarkapipa.
Under den andra dagen av de pågående uppspelningarna till Zornmärket i Tensta utanför Uppsala har idag hela sju spelmän fått utmärkelsen zornmärket i silver, och därmed fått rätt att titulera sig riksspelmän. En av dessa nyblivna riksspelmän är Jim Åkerstedt.