Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Intervjuer Tensta 2010

Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.

Från början var Göran Jackson kornettist. Ett stort intresse för folkdans ledde dock till att han även ville börja utöva folkmusik. I början skedde detta med näverlur, men i mitten av 90-talet började han även spela på kohorn. Hans skicklighet på detta instrument har nu utvecklats så långt att han idag tilldelats zornmärket i silver, och därmed hädanefter kan titulera sig riksspelman på kohorn.

Göran bor i Skåne – ett landskap som inte direkt är känt för några djupare kohornstraditioner. Han har därför till stor del fått utveckla sitt spel på egen hand, och utifrån råd och tips från zornmärkesjuryn. Jag spelade upp första gången 1998, och har därefter spelat upp i princip varje år, säger Göran.

Uppspelningsdagarna har avslutats med enskilda samtal med juryn, vilket Göran har funnit mycket givande för sin utveckling. När han nu har fått sitt eftertraktade zornmärke i silver konstaterar han därför:

- Det är skönt att ha det, men jag kommer att sakna samtalen med juryn.

 

Här kan du lyssna till Göran Jackson när han spelar en vallåt.

Madliene Eriksson strålar ikapp med solen utanför uppspelningslokalen i Tensta, inrymd i den gamla vitskolan intill kyrkan. Hon spelade upp tidigt under dagen, så väntan på besked om hur det hade gått blev lång.

Läs mer...

Durspelarna är relativt ovanliga bland riksspelmännens skara. I Zornmärkesnämndens listor fanns fram till idag bara tolv stycken - alla män. Men idag kunde ytterligare ett namn läggas till listan: Alice Fors Jansson, bördig från Norrbotten, men bosatt i Grillby i Uppland. Därmed har vi fått vår första kvinnliga riksspelman på durspel.

 

Läs mer...

 

Under den näst sista dagen av de pågående uppspelningarna till zornmärket i Tensta utanför Uppsala har idag ytterligare spelmän fått utmärkelsen zornmärket i silver, och därmed fått rätt att titulera sig riksspelmän. En av dessa nyblivna riksspelmän är nyckelharpisten Magnus Holmström.

Läs mer...

Under den andra dagen av de pågående uppspelningarna till Zornmärket i Tensta utanför Uppsala har idag hela sju spelmän fått utmärkelsen zornmärket i silver, och därmed fått rätt att titulera sig riksspelmän. En av dessa nyblivna riksspelmän är Jim Åkerstedt.

Läs mer...

 

Vid 82 års ålder lyckades Erik Johansson, vid sitt tredje uppspelningsförsök, att erövra det åtråvärda zornmärket i silver, och får därefter hädanefter kalla sig riksspelman.

Läs mer...

Det har aldrig varit svårt för Gunnel att välja låttradition. Hemma i Eklunda strömmade det folkmusik från Farfars hus, där han ofta hade spelkamrater på besök. Farfar hette Johan, men är mer känd som storspelmannen Viksta-Lasse, som framförallt spelade upplandslåtar, men också låtar från Bingsjö tillsammans med Hjort Anders.

 

Läs mer...