Nominera till Guldmärket

Madliene Eriksson strålar ikapp med solen utanför uppspelningslokalen i Tensta, inrymd i den gamla vitskolan intill kyrkan. Hon spelade upp tidigt under dagen, så väntan på besked om hur det hade gått blev lång. Klockan 18 marscherade juryn, spelandes en gånglåt, över gårdsplanen och närvarade när listan över dagens utmärkelser anslogs. En av dem som hade störst anledning att glädjas var Madliene, som äntligen hade erövrat det åtråvärda silvermärke som ger henne rätten att kalla sig riksspelman.

- Det känns jätteskönt att ha märket när jag skall börja på folkmusiklinjen på musikhögskolan nu i höst. Jag kommer att gå tillsammans med min tvillingsyster som blev riksspelman förra året, säger Madliene.

Det bästa med resan från första uppspelningen till zornmärket i silver är allt man lär sig, tycker hon. På kvällen efter uppspelningarna får de som spelat upp en liten stund enskilt med juryn, där man får feedback på hur man spelat och förslag på vad man kan förbättra. Även om man inte håller med om allt är det värdefulla kommentarer man får genom åren.

Madliene har framförallt värnat den sörmländska traditionen som hon tillägnat sig mycket genom sin läromästare Leif Johansson. Men hon gillar också mycket att spela upplandslåtar och låtar från Dalarna.