Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Örebro 2011

 

Svante LindqvistVid årets riksspelmansstämma i Örebro den 2 juli mottog Svante Lindqvist, Luleå Zorns spelmansmärke i guld. Denna utmärkelse delas ut till synnerligen framstående mästerspelmän av Zornmärkesjuryn inom Svenska Folkdansringen.

På frågan om hur det känns att få utmärkelsen säger han, ”Jag är oerhört stolt och glad. Att få en utmärkelse kan inte vara målet när man spelar musik men det är fantastiskt trevligt när det händer”.

Läs mer...

Riksspelmansstämman i Wadköping börjar kl 14 på spelgården. Förutom utdelning av diplom och  Zornmärken består programmet av allspel, prisutdelning i Pelle Fors-tävlingen och kröns med utdelningen av Zornmärket i guld. Vem som får årets guldmärke avslöjas inte förrän på riksspelmansstämman.

För mer info om arrangemanget, se Örebro Läns Folkmusikförbund.

 

Siw BurmanSiw Burman tillhör numera en exklusiv skara spelmän. I torsdags spelade hon upp för Zornmärket för första gången - och blev riksspelman direkt! Av de drygt 900 spelmän som spelat upp de senaste 10 åren har 118 riksspelmän utsetts och av dem är det bara sex som blivit riksspelmän på första försöket.

Läs mer...

Det är inte vanligt att man får Zornmärket i silver första gången man spelar upp för Zornjuryn. De senaste 10 åren är det bara sex personer som lyckats med detta.

 

2011 Siw Burman, Fiol

2008 Olle Gällmo, Säckpipa

2007 Erika Risinger, Fiol

2006 Emma Reid, Fiol

2004 Hanna Lindblom, Fiol

2002 Calle Hernmarck, Horn

 

Under denna period har c:a 920 uppspelningar genomförts och totalt 118 riksspelmän utsetts.

 

 

 

Martin ArpåkerUppspelningar för zornmärket - det eftertraktade märke som i silvervalör ger en spelman rätt att titulera sig riksspelman – genomförs en gång per år, och detta år sker uppspelningarna i Örebro. Drygt 100 spelmän spelar under några få dagar upp inför en jury, och endast några få av dessa anses värdiga att få zornmärket i silver.

 

 

Läs mer...

 

Jenny Elisabeth GustafssonDet har under hela veckan varit en strid ström av spelmän till teatern i Örebro, där det under veckan har pågått uppspelningar för zornmärket. Idag, under uppspelningarnas sista dag, prövade Jenny Elisabeth Gustafsson från Fristad sin lycka inför juryn, och med bästa tänkbara resultat. Jenny Elisabeth erövrade zornmärket i silver, och äger därmed rätt att framöver titulera sig riksspelman.

Läs mer...

Utmärkelser vid uppspelning för Zornmärket torsdagen den 30 juni 2011

Läs mer...