Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Örebro 2011

 

Svante LindqvistVid årets riksspelmansstämma i Örebro den 2 juli mottog Svante Lindqvist, Luleå Zorns spelmansmärke i guld. Denna utmärkelse delas ut till synnerligen framstående mästerspelmän av Zornmärkesjuryn inom Svenska Folkdansringen.

På frågan om hur det känns att få utmärkelsen säger han, ”Jag är oerhört stolt och glad. Att få en utmärkelse kan inte vara målet när man spelar musik men det är fantastiskt trevligt när det händer”.

Läs mer...

Riksspelmansstämman i Wadköping börjar kl 14 på spelgården. Förutom utdelning av diplom och  Zornmärken består programmet av allspel, prisutdelning i Pelle Fors-tävlingen och kröns med utdelningen av Zornmärket i guld. Vem som får årets guldmärke avslöjas inte förrän på riksspelmansstämman.

För mer info om arrangemanget, se Örebro Läns Folkmusikförbund.

 

Jobs Karl Larsson

Jobs Karl Larsson från Uppsala fick diplom efter bronsmärke vid zornmärkesuppspelningarna i Örebro som pågår under veckan. 107 uppspelande skall juryn, bestående av Christina Frohm, Verf Lena Egardt, Tony Wrethling och Cajsa Ekstav lyssna till, bedöma och utvärdera under fem dagar. På lördag är det utdelning av utmärkelser, och då kommer alla nya riksspelmän att ges möjlighet att spela från scenen. Dessutom presenteras årets mottagare av det prestigefyllda Zornmärket i guld.

Läs mer...

Det är inte vanligt att man får Zornmärket i silver första gången man spelar upp för Zornjuryn. De senaste 10 åren är det bara sex personer som lyckats med detta.

 

2011 Siw Burman, Fiol

2008 Olle Gällmo, Säckpipa

2007 Erika Risinger, Fiol

2006 Emma Reid, Fiol

2004 Hanna Lindblom, Fiol

2002 Calle Hernmarck, Horn

 

Under denna period har c:a 920 uppspelningar genomförts och totalt 118 riksspelmän utsetts.

 

 

Utmärkelser vid uppspelning för Zornmärket onsdagen den 29 juni 2011

Läs mer...

 

Jenny Elisabeth GustafssonDet har under hela veckan varit en strid ström av spelmän till teatern i Örebro, där det under veckan har pågått uppspelningar för zornmärket. Idag, under uppspelningarnas sista dag, prövade Jenny Elisabeth Gustafsson från Fristad sin lycka inför juryn, och med bästa tänkbara resultat. Jenny Elisabeth erövrade zornmärket i silver, och äger därmed rätt att framöver titulera sig riksspelman.

Läs mer...

Tull Anders BergkvistTull Anders Bergkvist från Siljansnäs i Leksands kommun i Dalarna har idag blivit riksspelman och erövrat Zornmärket i silver vid årets uppspelningar i Örebro.

 

Anders började spela fiol i vuxen ålder, sedan han flyttat tillbaka till hembygderna vid Siljasnäs. Han kom snabbt i kontakt med storspelmännen Tommy Gjers och Kungs Levi Nilsson, som till och med bor i samma by som han själv. Låtarna från Siljansnäs och Leksand är de som står i centrum, men Anders åker också runt på spelmansstämmor i Dalarna.

 

Läs mer...

 

Siw BurmanSiw Burman tillhör numera en exklusiv skara spelmän. I torsdags spelade hon upp för Zornmärket för första gången - och blev riksspelman direkt! Av de drygt 900 spelmän som spelat upp de senaste 10 åren har 118 riksspelmän utsetts och av dem är det bara sex som blivit riksspelmän på första försöket.

Läs mer...

Ola BrostamÅrets uppspelningar för Zornmärket genomförs denna vecka på teatern i Örebro, och vid dagens uppspelningar förärades två spelmän Zornmärket i silver, och får därmed rätt att nu titulera sig riksspelmän.

En av dessa nykorade riksspelmän är nyckelharpospelaren Ola Brostam från Eskilstuna. Ola spelar normalt i gruppen Brodéns kapell, tillsammans med makarna Odén, som också sedan tidigare är riksspelmän.

 

Läs mer...

 

Martin ArpåkerUppspelningar för zornmärket - det eftertraktade märke som i silvervalör ger en spelman rätt att titulera sig riksspelman – genomförs en gång per år, och detta år sker uppspelningarna i Örebro. Drygt 100 spelmän spelar under några få dagar upp inför en jury, och endast några få av dessa anses värdiga att få zornmärket i silver.

 

 

Läs mer...

Eva Karlsson

Årets uppspelningar för zornmärket genomförs denna vecka på teatern i Örebro, och redan under den förstauppspelningsdagen fick vi en ny riksspelman på närkelåtar. Eva Karlsson, med rötter från trakten utanför Örebro, erövrade Zornmärket i silver, och har därmed rätt att i framtiden titulera sig riksspelman.

Läs mer...

Utmärkelser vid uppspelning för Zornmärket torsdagen den 30 juni 2011

Läs mer...

Utmärkelser vid uppspelning för Zornmärket måndagen den 27 juni 2011

Läs mer...

Utmärkelser vid uppspelning för Zornmärket fredagen den 1 juli 2011

Läs mer...

Utmärkelser vid uppspelning för Zornmärket tisdagen den 28 juni 2011

Läs mer...

Anna-Lena Berglund

Orsa är en i folkmusiksammanhang betydelsefull ort, med en säregen, stark och väldokumenterad tradition, och med ett mycket stort antal låtar. En förvaltare av denna tradition – Anna-Lena Berglund – har idag blivit förärad zornmärket i silver, och får därmed rätt att nu titulera sig riksspelman.

Läs mer...

2011 års zornjury består av Christina Frohm, Tony Wrethling, Verf Lena Egardt och Cajsa Ekstav.

Läs mer...

 

 

Conny ErikssonDenna vecka pågår uppspelningar för Zornmärket för fullt på Teatern i Örebro. Över hundra spelmän från olika landsändar har eller kommer att spela upp under veckan. De flesta som spelar upp spelar fiol, men även nyckelharpa är relativt vanligt. I dessa fall handlar det dock för det mesta om den modernare s k kromatiska nyckelharpan. Vid dagens uppspelningar spelades det dock upp även på en ålderdomligare variant, en s k silverbasharpa.

Läs mer...

Sammanställning av utmärkelser under Zornmärkesuppspelningarna i Örebro 27 juni - 1 juli 2011 med juryns motiveringar

 

Läs mer...