Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Intervjuer

Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.

På Zornmärkesuppspelningarnas sista dag spelade Fredrik Persson från Partille till sig Zornmärket i silver, och blir därmed den femte nya riksspelmannen att utses under veckan. Imorgon lördag kl 13 får vi höra de nya riksspelmännen på riksspelmansstämman på Gammlia vid Västerbottens museum. Då kommer även årets mottagare av Zornmärket i guld att tillkännages och spela från scenen.

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Umeå. Resultatet vid dagens uppspelning (torsdag) blev ett silvermärke, två bronsmärken och sju diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Gammlia i Umeå på lördag klockan 13.00

Anders Hällström, Stockholm, spelade upp för Zornmärkesjuryn i dag (torsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Läs mer...

Emma Tysk, Mora och Daniel Pettersson, Umeå har i dag (tisdag) erövrat silvermärket och därmed titeln riksspelman.

Läs mer...

Vid veckans uppspelningar för Zornmärket i Umeå har Magdalena Eriksson, Mellansel (Gottne) belönats med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman. Emma spelade upp för Zornmärkesjuryn idag(onsdag). Uppspelningen pågår hela veckan för att avslutas på lördag med Riksspelmanstämman på Gammlia i Umeå.

Läs mer...

När årets uppspelningar för Zornmärket inleddes idag tilldelades Helle Thun bronsmärke för kulning.

Läs mer...

Riksspelman Daniel Petterson, som han numera kan titulera sig, är den förste som spelar upp västerbottnisk musik för zornjuryn på någon av de äldre modellerna av nyckelharpa. Sten Weibring från Vilhelmina spelade visserligen på bland annat silverbasharpa vid uppspelningarna på Frostavallen 1936, men det är inte känt vilken låttradition han spelade på harpan.

Läs mer...