Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Knapp Karin är första riksspelmannen från Boda på 23 år, Erik Berg utsågs senast. Fler möjligheter till umgänge med goda traditionsbärare efterlyses.

Knapp Karin är mycket aktiv musiker. Spelledare i Boda spelmanslag, spelman i Boda mollkapell, spelar i flera symfoniorkestrar och några kammarmusikensembler. Det hinns med lite jazz också, spelgruppen Tvättstugan, samt att vara ledamot i styrelsen för Dalarnas spelmansförbund. 

Hur ser du på kopplingen mellan folkmusiken och dansen?

”Det är tillsammans med dansen som folkmusiken passar bäst.Jag spelar absolut mest till dans. Samspelet är vad man är ute efter.”

Vad har du för tips till en som vill spela upp för zornjuryn?

”Välj låtar som du känner dig trygg med, som du trivs med och har en inneboende lätt rytm. Du ska gilla att spela låten och ha en relation till den.”

Vad tänker du kring Zornmärkesnämnden som organisation? 

”Det är fint att man genom organisationen lyfter fram alla lokala traditioner som finns runt om i landet genom att arrangemanget flyttar runt varje år. Sen hade man i den bästa av världar önskat att det fanns traditionsbärare och dansare från den specifika tradition som varje spelman spelar upp för att få ännu mer inspiration och tips om vad man kan ta med sig in i folkmusiken framöver.”

Vi pratar om det finns något man skulle kunna förvänta sig att Zornmärkesnämnden ytterligare satsar på, utöver att arrangera uppspelningar. Knapp Karin tänker på det stora värdet i det sociala umgänget med traditionsbärare. Möjligheten att kunna träffas och prata, diskutera spelmansfrågor, ta del av berättelser, få mer kunskap om äldre tiders spelmän. Kurser, seminarier och konserter finns det mycket att välja bland, men mer lösa sammanhang där man samlas för att bara umgås och prata det finns inte. Detta är en fråga som Andreas tar med sig för vidare diskussion inom Zornmärkesnämnden. 

 

Text och bild: Andreas Svensson