Nominera till Guldmärket

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (onsdag) blev fyra silvermärke, ett bronsmärke och fem diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 14.30

Einar Zethelius, Estuna spelade upp med Upplandslåtar på kontrabasharpa för Zornmärkesjuryn i dag (onsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Einar kommer från en kyrkomusikerfamilj bosatt i Estuna norr om Norrtälje. Han började spela nyckelharpa vid 18 års ålder och hade då ett starkt intresse för allt möjligt gammalt, historiskt och lokalt så när hans pappa tog fram Jan Lings avhandling "Nyckelharpan" som visade de gamla märkliga nyckelharporna som bevarats från byar och gårdar alldeles i deras närhet väcktes hans riktiga intresse för instrumentet.

Eftersom han är uppvuxen med uppländsk folkmusik tillsammans med föräldrarnas spelmanslag Lotuna Stämband som hade spelträffar och rep titt som tätt hemma i stugan var nyckelharpa inget konstigt val.

Fast någonstans måste man ju börja och folkmusik som redan fanns inkörd i huvudet blev en naturlig ingång för Einar. Han plockade ut låtar och spelade med föräldrarna en tid men begav sig snart vidare. Först blev det en ungdomskurs i Tobo ett par somrar, sen blev det två år på Gotlands Folkhögskola och nappade riktigt på Markus Svenssons fantastiska spel. Ettårskursen på Eric Sahlströminstitutet blev sista anhalt innan folkmusiklinjen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Einar har samlat på sig 5st nyckelharpor av olika typ varav hans absoluta favorit blivit just kontrabasharpan, en gammal nyckelharpsvariant från 1700-talet som bara ett fåtal riktigt inbitna ägnar sig åt.

Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bland annat att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt föra vidare och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän.

Zornmärkesnämnden
Ulf H Svensson
070-3300138