Nominera till Guldmärket

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (onsdag) blev fyra silvermärke, ett bronsmärke och fem diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 14.30.

Sara Karlsson från Järvsö i Ljusdals kommun, spelade upp med Hälsingelåtar på fiol för Zornmärkesjuryn i dag (onsdag). Hon belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Sara är uppvuxen i Tranås.  Hon började spela fiol som sexåring. Hennes föräldrar är också folkmusiker. Sara studerade på estetiska programmet på Holavedsgymnasiet och flyttade därefter norrut. Efter folkhögskolestudier i Malung blev det fem års studier på Musikhögskolan i Ingesund. Sara är numera sång och fiolpedagog samt musiklärare på grundskolan i Järvsö.

Livet genomsyras av musik för Sara Karlsson. Förutom yrkesval ägnas stora delar av fritiden åt musik, både som ledare för olika grupper och som artist. Sara är också involverad i Hälsinge låtverkstad och medlem i folkmusikgruppen Jarsefolk tillsammans med Andreas Josefsson och Robert Järvström Rotter.

Det är många personer i Saras närhet som har betytt mycket under hela hennes tid som folkmusiker hon nämner bland annat Eiwor Kjellgren och Jonas Olsson.

Saras motto är att musik ska vara lustfyllt.

Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bland annat att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt föra vidare och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän.

Zornmärkesnämnden
Ulf H Svensson
070-3300138