Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Pappa Per Jensen från Rimforsa (Opphem) kan nu kalla sig riksspelman. Han spelade upp med låtar från Östergötland på säckpipa.Axel och Per Jensen

Per berättar att han spelar både fiol och säckpipa sedan 1970-talet. Mest blir det låtar från Östergötland och norra Småland. Han ingår i fler spelmanslag, bland annat Åsundens spelemän och Slottets spelmän. Slottets spelemän är tre spelmän som spelar låtar efter Ragnar Andersson från Åtvidaberg. Per berättar också att han var 24 år när han spelade till sig ett bronsmärke.

Sonen Axel är 23 år och slår pappa med ett år genom att erövra ett bronsmärke i dagens Zornmärkesuppspelning. Axel spelade upp på fiol med låtar från Östergötland efter Allan Mannerberg och Petter Dufva m.fl. Axel berättar att han spelar både fiol och nyckelharpa. Nu bor och pluggar han i Lund och är med i Lund spelmanslag. Östgötalåtar spelar han mest ensam eller på hemmaplan tillsammans med pappa och andra.

Per och Axel är väldigt glada över beskedet att de får hämta silvermärket respektive bronsmärket på Riksspelmansstämman/Nyckelharpstämman i Österbybruk på lördag.