Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Fredagen avslutade sommarens Zornmärkesuppspelningar, som i år hölls på Eric Sahlström Institutet i Tobo, Uppland. Hela fem nya riksspelmän korades, bland dem Agnes Casimir Lindholm från Vänersborg, som spelade orustlåtar på fiol.

 

Agnes är utbildad fiolpedagog från Ingesunds musikhögskola i Arvika och har som ett litet projekt för Lilla Slottsskogsstämman åkt runt till några kulturskolor i Göteborg och spelat stämmans allspelslåtar med eleverna. Det har varit uppskattat initiativ. Till vardags arbetar hon på kulturskolan i Dals Ed.

Orust, som Agnes kommer ifrån, ligger centralt placerat i Bohuslän, vilket också visar sig i musiken. Man hittar drag från såväl norra som södra Bohuslän, och även brittiska öarna, som man haft kontakt med genom sjöfarten. Det blir en stor variationsrikedom i musiken och några riktigt udda melodier.

 

Nu blir det inga fler zornmärkesuppspelningar för Agnes. Hon har nått så högt man kan nå på uppspelningarna. Men man kan också bli utsedd till guldmärkesmottagare om man fortsätter enträget och länge. Varje år utser juryn en eller två mottagare av Zornmärket i guld, och dessa presenteras tillsammans med de nya riksspelmännen på riksspelmansstämman i Österbybruk på lördag.

Text: Anders Ewaldz 0721 78 76 05