Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Fredrik IsakssonDen förste riksspelmannen att utses under årets Zornmärkesuppspelningar i Tobo, Uppland, var durspelaren Fredrik Isaksson från Pajala. Det var en överraskad riksspelman som mottog beskedet på flygplatsen, på väg till nästa spelning. Nu blir det till att boka om flygbiljetterna, för att kunna vara med och ta emot utmärkelsen på riksspelmansstämman i Österbybruk på lördag.

Fredrik har spelat dragspel sedan barnsben. Mest har det blivit 5-radigt dragspel, men idag har han med sig sitt 2-radiga durspel, som är betydligt mindre. Till skillnad från det stora dragspelet har durspelet använts tillräckligt länge i levande svensk folkmusiktradition för att kunna användas vid uppspelning för Zornmärket.

 

Mycket av den tornedalska musiken består utav sånglåtar, och de flesta går i moll, vilket gör det svårt att spela på durspel, men det finns mycket instrumentala låtar också. Fredrik spelar folkmusik på heltid i olika konstellationer, bland annat med Hasse Alatalo, och reser runt, mest i de nordligaste delarna av Norge, Sverige och Finland. Men det är spelkompisen Daniel Wikslund, som blev riksspelman i Örebro för två år sedan, som sporrat Fredrik att spela upp för Zornmärket.

- Jag känner mig jättehedrad att få utmärkelsen, säger Fredrik. Det ger mig energi att fortsätta främja och förnya tornedalsmusiken.

Text och bild: Anders Ewaldz 0721 78 76 05