Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Emilia Amper har turnerat i hela Europa, Kina, USA, Kanada, Namibia, Indien och Brasilien, solo och med folkmusikgrupper som ODE, Skaran och Blink, som musiker och dansare i RESiDANS-föreställningen Dans med vuxna och som solist med den norska kammarorkestern TrondheimSolistene.

 

Hur började din musikaliska resa? Jag växte upp i Torsås i Småland och började spela nyckelharpa när jag var 10 år. Har bl a studerat nyckelharpa vid Eric Sahlström-Institutet, där jag numera sitter i styrelsen, och har en Bachelor i musikvetenskap med fördjupning i komposition (västlig konstmusik) från NTNU / Musikkonservatoriet i Trondheim, en Bachelor i Svensk folkmusik / Nyckelharpa från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm mm.

I år blev Emilia Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan och Grammisnominerad för albumet Trollfågeln. Hon är regerande världsmästare i nyckelharpa.

Emilia är väldigt glad och stolt över att hon på första försöket erövrade silvermärket som hon ska hämta på Riksspelmansstämman / Nyckelharpstämman i Österbybruk på lördag.

Text och bild: Ulf H Svensson 070 33 00 138