Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

lydia ievinslydia ievins från Montague, Massachusetts, USA, spelade till sig Zornmärket i brons under dagens zornmärkesuppspelningar som hålls på Eric Sahlström Institutet i Tobo, Uppland. Hon får märket efter att ha gått kurser på både nyckelharpa och fiol på institutet, och ägnat mycket tid åt ett projekt kring Ivar Tallroth.

- Ivar spelade både nyckelharpa och fiol och gjorde låtar för båda instrumenten. Men han var noga med att skilja på nyckelharpslåtar och fiollåtar.

lydia har i sitt projekt försökt följa den levande traditionen från Ivar Tallroth, som levde 1904-1993, tillbaka till Hellstedtarna på 1700-talet, via storspelmannen August Bohlin. Till sin hjälp har hon främst haft spelmännen Olle Linder, Ragnar Berglund och Leif Alpsjö, som själva spelat med Ivar, och som också har flera inspelningar med honom.

- Alla har varit så hjälpsamma, Olle har generöst bjudit in mig att spela med hans familj och Leif har så bra anteckningar om inspelningarna.

Nu åker lydia tillbaka till Massachusetts med ett bronsmärke i bagaget, och kommer att mötas av sina spelkamrater som håller de svenska speltraditionerna levande på andra sidan Atlanten.

Text och bild: Anders Ewaldz 0721 78 76 05