Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

David Eriksson från Tobo blev idag riksspelman på upplandslåtar.

David ErikssonDavids första kontakt med folkmusiken var genom de grupper som på 90-talet blandade folkmusik och rock. Med band som Nordman, Hoven Droven och Väsen nådde den svenska folkmusiken långt utanför den gängse publiken. David och hans kompisar fastnade för musiken och bildade band på högstadiet för att kunna spela likadant.

 

- Vi hade redan en tjej som spelade fiol, men någon nyckelharpa hade vi inte sett förut, säger David. Jag fick låna en harpa av vår bildlärare och började lära mig själv genom att lyssna på CD och genom ett TV-program om Eric Sahlström som visades just då.

Efter att ha bytt upp sig bättre harpor och lärt sig mer insåg David att han var fast och skaffade en egen harpa från ett dödsbo. Under skoltiden i Umeå hade David Siw Burman som lärare, och hon introducerade honom i den västerbottniska låttraditionen. Nu arbetar David på heltid med folkmusik som frilansande musiker och som lärare, och låter gärna folkmusiken blanda sig med pop och rock.

På lördag tar han emot sitt silvermärke på riksspelmansstämman i Österbybruk. Då kommer även identiteten på årets guldmärkesmottagare att avslöjas.