Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Till årets Zornmärkesuppspelningar vid Eric Sahlström Institutet i Tobo kommer många fiolspelmän och nyckelharpsspelmän, men också några som spelar instrument man inte är så van vid att se. Vi har fått höra säckpipa, kohorn och vevlira tidigare i veckan. Nu på onsdagen spelade Katarina "Nina" Nylander från Bruksvallarna i Härjedalen på Näverlur, ett avlångt och ljudstarkt instrument som använts sedan gammalt på fädbodvallarna.

- Fädbodstintorna såg efter djuren och hade sina egna låtar som de använde för att kommunicera med de andra fäbodarna. Det kunde vara en björnlåt för att varna för att björnen var på väg, eller en låt för att tala om att man saknade en ko. Då kunde någon långt bort svara med en annan låt om de hade sett den bortsprungna kon.

Nina är uppvuxen i Falun, men tidigt arbetat med djur på fädbodvall och använder fortfarande instrumentet på det viset. Nu driver hon en servering i Fornminnesparken i Funäsdalen, där hon spelar för gäster. Hon anlitas även flitigt till särskilda högtider såsom bröllop, invigningar, jubiléer och vid nyår. Hon har också hjälpt den välkände näverlursmakaren Rune Selén att provspela instrument. Han hann tillverka över 10 000 lurar under sin livstid, men det är en annan historia.

För 6-7 år sedan var det någon som föreslog för Nina att hon skulle spela upp för Zornmärket. Hon visste då inte så mycket om vad det var, men bestämde sig för att försöka. Dittills hade hon mest spelat låtar som liksom blev till medan hon spelade dem, på samma sätt som fäbodstintorna gjort i alla tider, men för att spela upp för zornjuryn behövde hon leta upp inspelningar och annan dokumentation för att hitta en tradition att stå i.

Ninas ansträngningar belönades med ett bronsmärke, och ger henne skäl att gräva vidare för att kunna komma tillbaka och spela upp för silvermärket. På lördag kommer Ninas bronstoner att höras över nejden när riksspelmansstämman går av stapeln under Nyckelharpstämman i Österbybruk.