Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Efter flera års envist arbete har Pernilla Stendahl från Munkedal i Bohuslän slutligt visat att man kan bli riksspelman även om man inte spelar upplandslåtar på sin nyckelharpa.

- Det är skönt att ha fått OK-stämpeln i rumpan, säger Pernilla, som bestämde sig att börja spela upp för Zornmärket under utbildningen till nyckelharpspedagog på musikhögskolan i Malmö. - Jag är ju bohuslänning, och mitt instrument är nyckelharpa, så att spela något annan musik eller på något annat instrument skulle inte kännas naturligt.

 

Farfar hade varit på kurs och byggt en nyckelharpa, och den fick Pernilla syn på när hon var åtta år och tyckte det var världens häftigaste instrument. Hon tjatade på farfar att han skulle bygga en åt henne, och när hon hade gått i musikskolan och lärt sig spela fiol och sjunga så fick hon sin första harpa när hon fyllde tretton. Hon lärde sig fiol i skolan och spelade med spelmanslaget på fritiden och var tidigt med och spelade hela danskvällar. Under en period var hon också med i gruppen Nisses senap.

Idag är Pernilla spelledare för Svarteborgs spelmanslag och har en duo tillsammans med Malin Klittvall, som kallas Fru Salt. Till vardags arbetar hon som 4-9-lärare, där hon tar chansen att presentera bohusmusiken när tillfälle ges.

Text och bild: Anders Ewaldz 0721 78 76 05