Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

På zornmärkesuppspelningarnas andra dag blev Henrik Wikström från Brunflo utsedd till riksspelman av zornjuryn. På senare tid har han ägnat sig mycket åt musiken från Sydjämtland, där han är uppväxt.

Som för många andra började Henriks musikaliska bana med blockflöjt i den kommunala musikskolan. Efter något år gick han över till fiol, som han fortsatte med hela grundskolan. När det blev dags att börja gymnasiet behövde han flytta från hemmet i Bergs kommun till eget boende i Östersund, och då kom det så mycket annat emellan att han inte han med att spela. Däremot träffade han där Per-Anders Östberg, som introducerade honom i folkmusiken.

På Storsjöyran fick han ett år höra Hedningarna.

- Jag minns att jag tyckte att det var jättehäftigt, säger Henrik och fortsätter: Jag började spela tillsammans med Per-Anders, och tog ut några låtar från Leikstuglaget, men det där med stråk och hur det blir musik fick jag ingen riktig ordning på.

Henrik, som inte varit så ambitiös med noter och övning i kommunala musikskolan, men ändå hållit ut och fortsatt, insåg nu att det var dags att öva på allvar. Han anmälde sig till Malungs folkhögskola och gick kursen för Johnny Soling. Några år senare gick han även en termin för Kalle Almlöf. Han fick mer självförtroende i sitt spel, och träffade även sin blivande fru, som gick viskursen i Malung.

Numera har han några spelningar per år, ofta tillsammans med Per-Anders Östberg och ibland också Anders Olsson. Det blir mycket västjämtska låtar, som de lärt sig av andra jämtspelmän och genom efterforskningar hos Svenskt Visarkiv och Jämtlands Länsmuseum, men på sistone har Henrik grävt mer i den sydjämtska musiken i och kring Bergs kommun.

- Det finns inte så mycket dokumenterat om musiken i det området, så det blir ett detektivarbete, men det är roligt, säger Henrik.

Zornmärkesnämnden
2021-08-04
Anders Ewaldz
0704 56 21 66