Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Vid årets riksspelmansstämma i Umeå den 9 juli tilldelades Torbjörn Näsbom zornmärket i guld. Denna utmärkelse delas ut av Zornjuryn inom Svenska Folkdansringen, till synnerligen framstående traditionsbärare. Det anses vara en av de absolut mest ärofulla utmärkelser en svensk spelman kan få.

 

Torbjörn Näsbom, Umeå, växte upp i Tierp i Uppland och lärde sig i unga år att spela fiol av sin far. Men mycket tidigt träffade han och spelade tillsammans med några av 1900-talets största profiler inom svensk folkmusiktradition: Viksta-Lasse av vilken han fått sitt största kulturella arv vad gäller folkmusik, Eric Sahlström samt Sture Andersson i Åkerby.

Torbjörn säger själv; ” För mig har alltid musiken stått som en källa för glädje och ett fint sätt att umgås på. Gammal som ung.”, och det visar han gärna under de kurser i folkmusik där han är lärare, på spelmanstämmor och i många andra sammanhang. Inte minst i Umeå och Västerbotten där han är en stor inspiratör som spelman på nyckelharpa och fiol. 

Genom sin virtuositet och entusiasm har han tagit med sej folkmusiken in i det professionella musikutövandet och kunnat presentera svensk folkmusik på scener över stora delar av världen.

Torbjörn Näsbom har tilldelats zornmärket i guld med motiveringen ”för virtuost, mästerligt och traditionsmedvetet spel på fiol och nyckelharpa”.

Jan Burman
072-570 92 16