Zornjuryn fick höra många olika instrument under den första uppspelningsdagen i Östersund. Det var fioler, durspel, säckpipor, härjedalspipor och olika typer av nyckelharpor. Och så kom Jakob Fries resande från Motala med en traversflöjt i bagaget, och spelade till sig ett diplom.
Traversflöjten är en föregångare till tvärflöjten. Båda blåser man an från sidan, men medan tvärflöjten har ett rakt rör och är av metall så är traversflöjten gjord av trä och har en konisk borrning, så att röret smalnar av invändigt. Det gör dels att det blir en annan klang och att man behöver använda andra grepp för att det skall låta rent. Sedan finns det vanligen bara ett fåtal klaffar på en traversflöjt. Istället täcker man hålen med fingrarna, precis som på en blockflöjt.
Jakob spelar mest östgötalåtar med några kompisar, och alternerade länge mellan att spela fiol och modern tvärflöjt. Men så kom han över en traversflöjt i plast, som han upptäckte passade mycket bättre ihop med fiolerna. Sedan skaffade han en trätravers och började öva på allvar.
- Att öva till zornmärket gör att övningen blir mer målmedveten, säger Jakob.
Varje sommar anordnar zornmärkesnämnden uppspelningar i samarbete med ett spelmansförbund eller folkdanslag någonstans i Sverige. Diplom är det första steget på vägen mot det åtråvärda zornmärket i silver, som ger bäraren rätt att kalla sig riksspelman.
2021-08-03
Zornmärkesnämnden
Anders Ewaldz
0704562166