Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Jon Samuel Lundström, bosatt i Ludvigsborg, Hörby, Skåne, blev den förste riksspelmannen att utses under zornveckan i Östersund. Även om Jon Samuel numera är bosatt i Skåne reser han ofta till Norrbotten för att träffa släktingar och för att spela med kamrater och elever.

Som tonåring spelade Jon Samuel rockmusik, men fick upp ögonen för folkmusiken från Norrbotten när han hörde JP Nyströms. När han så småningom fick Anders Hellström som fiollärare fylldes den repertoaren på. Det är också de låtarna som Jon Samuel lär ut till sina elever.

Även om det är folkmusiken som tar mest tid just nu, så rör han sig i flera musikgenrer, och rocken är definitivt inte bortglömd. Undervisningen varvas med olika speluppdrag, ensam eller i små spelgrupper, på scen och till dans, men det har förstås varit väldigt få uppdrag under pandemin.

På frågan om varför han valt att spela upp för Zornmärket svarar Jon Samuel:

-          Det är kul att utmana sig själv lite, och det blir ett tydligt mål att jobba mot. För mig är mitt zornmärke en bekräftelse på kvalitet i det arbete jag lagt ner.

Zornmärkesnämnden

2021-08-03

Anders Ewaldz
0704562166