Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Mats EdénMottagaren av årets Zornmärket i guld heter Mats Edén. Utmärkelsen delas ut av Zornjuryn inom Svenska Folkdansringen till särskilt framstående traditionsbärare, och är den mest ärofulla utmärkelse en svensk spelman kan få. Utdelningen sker idag i Arvika i samband med riksspelmansstämman. Mats bor i Dalby men är uppvuxen i Karlstad, där han redan i unga år förkovrade sig i folkmusiken från framför allt västra Värmland. Juryns guldmotivering lyder:
”För utomordentligt skickligt, stilmedvetet och personligt spel av värmlandslåtar på fiol och durspel".

Född 1957 i Södertälje flyttade Mats till Värmland bara några månader gammal, där han växte upp med en styvfar som tidigt introducerade honom för folkmusikens rika värld. Numera bor han i Skåne sedan många år, där han är verksam som spelman, tonsättare och undervisar vid Musikhögskolan i Malmö. Men den värmländska speltraditionen är fortfarande djupt rotad i honom. 

– Det är med stor ödmjukhet och tacksamhet jag tar emot den här utmärkelsen – att vara en del av den långa berättelse som Zornmärket innebär känns oerhört stort. Fördjupning och ständig nyfikenhet på att lösa uppförandefrågor i den äldre musiken har alltid varit min väg in. Alltid i samspel och i diskussioner med spelkamrater, så det är många jag har att tacka för att jag är där jag är idag, säger Mats Edén.

Mats fiolpedagog på Karlstad Kommunala Musikskola, Sigvard Stenberg, såg tidigt Mats fallenhet för folkmusikgenren och uppmuntrade honom även att fortsätta komponera. Det blev studier på tonsättarlinjen på Musikhögskolan i Oslo, men först efter att han i flera år tillsammans med musikervänner hade besökt nästa varenda spelman i västra Värmland för att dokumentera och nedteckna musiken.

1979 blev Mats efter ett års övande den förste riksspelmannen på enradigt dragspel. Som konstnärligt ledande i folkmusikgruppen Groupa har han sedan 1980-talets början inspirerat till både utvecklingen av ensemblespel inom svensk folkmusik och till framväxandet av det som kallas världsmusik. År 2009 blev Mats invald i Kungliga Musikaliska Akademien och fick 2015 Kungliga Musikaliska Akademins Folkmusikpris. Mats har varit lärare på folkmusikutbildningen vid Malmö musikhögskola sedan 1993 och är numera universitetslektor där.

För mer information, kontakta:

Ulf H Svensson, ordförande, Zornnämnden, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 070-3300138

Mats Edén, mottagare av Zornmärket i guld 2019, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 073-626 37 64. 

Pressmeddelande som pdf