Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

2018 års Zornmärke i guld tilldelas en av Sveriges främste spelmän: Anders Henriksson från Järvsö i Hälsingland. Utmärkelsen delas ut av Zornjuryn inom Svenska Folkdansringen till särskilt framstående traditionsbärare, och är den mest ärofulla utmärkelse en svensk spelman kan få. Utdelningen sker idag i Delsbo i samband med riksspelmansstämman.


Anders Henriksson från Järvsö i Hälsingland har tilldelats Zornmärket i guld med motiveringen ”för mästerligt, stilfullt och traditionsrikt spel av låtar från Hälsingland”. Anders Henriksson tillhör de främsta bland de spelmän som växte upp i Hälsingland under 70-talets folkmusikvåg och är en av de viktigaste företrädarna för landskapets folkmusiktraditioner. Redan som 6-åring besökte han sin första Delsbostämma och som 8-åring spelade han fiol på stämman för första gången.

– Folkmusiken har alltid varit en viktig del av mitt liv och min identitet. Att finna en plats för den egna rösten inom traditionens ramar är en resa över tid, där kunskap och erfarenhet är viktiga. Särskilt den direkta kommunikation och det rörelseutrymme jag funnit i samspelet med andra spelmän har lockat mig. Jag känner mig mycket glad och hedrad över att få ta emot den här fina utmärkelsen, dessutom i min hembygd, säger Anders Henriksson.

I sitt spel inspireras Anders av den folkliga sångtraditionen i Hälsingland, en tradition där äldre uttryckssätt har bevarats minst lika starkt som inom den instrumentala folkmusiken. Grunden i Anders repertoar är låtar efter spelmän i västra Hälsingland, som han lärt av äldre spelmän, från inspelningar och uppteckningar, men han har också en stor repertoar av låtar från övriga Hälsingland och från östra Dalarna. Anders har medverkat vid ett antal skivproduktioner och har i perioder också spelat mycket till dans och verkat som kursledare och lärare, både i Sverige och utomlands. Vid sidan av musiken arbetar Anders med EU:s utvecklingsbistånd och bor till vardags i Bryssel.

För mer information, kontakta:
Peter Pedersen, Zornjuryn, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 073-378 70 55
Anders Henriksson, mottagare av Zornmärket i guld 2018, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 070-896 06 49

 

Om Zornmärket

  • Zornmärket delas ut årligen av Zornmärkesnämnden i Svenska Folkdansringen. Märket finns i brons, silver och i guld.
  • För att kalla sig riksspelman skall man ha tilldelats Zornmärket i silver eller guld. För att få brons eller silver skall man spela upp för en jury.
  • Instrumenten man kan spela upp på är bland annat fiol, nyckelharpa, klarinett och durspel (litet dragspel)
  • Juryn består av högt kvalificerade musikmänniskor, själva spelmän och mycket väl bevandrade i folkmusikens traditioner och uttrycksformer. De bedömer den uppspelandes prestation från olika folkmusikaliska utgångspunkter och lämnar sedan ett utlåtande som kan innebära en utmärkelse.
  • För att få ett märke är det absolut krav att spela enligt äldre svensk tradition, efter en viss spelman eller från en viss del av Sverige. Äldre betyder i detta sammanhang oftast 1800-talet eller tidigt 1900-tal. Enbart teknisk skicklighet på instrumentet ger inget märke.
  • Zornmärket i guld tilldelas endast synnerligen framstående traditionsbärare och endast ett eller två guldmärken delas ut varje år. Ingen uppspelning föregår.
  • Sedan 1933 har 878 spelmän erövrat Zornmärket i silver och således blivit riksspelmän. 103 spelmän har sedan 1933 tilldelats guldmärket.